Hugo Claus Interviews

1950-1982 • Alle documenten

Zoeken naar

Heel woord
Lengte citaten: woorden

Hij zag een kaleidoscoop op mijn boekenkast staan en hield die tegen het licht. Hij legde hem weer neer, hij had geen commentaar. Waarom zou hij? Hij is zelf een kaleidoscoop, 'trillions of designs' zegt de mijne, op de zijne staat: 'Hugo Claus, made in Belgium'.

Zo begint Simon Vinkenoog in 1960 de inleiding bij een interview met Hugo Claus. Het is een treffende omschrijving van de figuur Hugo Claus, zoals deze zich manifesteerde in de vele interviews die hij tijdens zijn schrijversloopbaan gegeven heeft. Claus als een caleidoscoop. Een vaststaand beeld zouden de interviews nooit opleveren, maar wel steeds nieuwe invalshoeken en afwijkende gezichtspunten.

De interviews die Hugo Claus tijdens zijn leven gaf zijn verzameld en bewaard in het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus (Universiteit Antwerpen). Om dit materiaal beter toegankelijk te maken is in 2010 gestart met de digitalisering ervan. De eerste periode van Claus’ schrijversloopbaan – van 1950 tot 1982 – is nu digitaal toegankelijk en doorzoekbaar. In totaal werden er 292 documenten verwerkt en gedigitaliseerd, waarvan zowel tekstversies als facsimiles beschikbaar zijn.

Archief: Clauscentrum • Research en redactie: Sarah Beeks, Lynn Moerenhout, Sharon Van Dyck • Development en design: Thomas Crombez • Gemaakt met Python and NodeBox

Ons Erfdeel Blog: Michiel Leen, Digitaal grasduinen in interviews met Hugo Claus