Date 1987-01-23

Publication De Standaard

Performance(s) Uitverkoop

Artist(s)

Company / Organization Le cirque du trottoir

Keywords uitverkoopslogananciennebelgiqueinventarizerenjongleer-fascinerendsbetaalmiddelkwasi-naïeveiaat

Lekker leuk circus

BRUSSEL -- Zelfs het meest armzalige circus heeft nog iets fascinerends, iets magisch. In de kunsten met dieren, het jongleren en het goochelen wordt op een eenvoudige manier de hele wereld van het wonderlijke opgeroepen. Circus is een direkte vorm van teater eigenlijk Daar gaat "Le cirque du trottoir" van uit in de voorstelling Uitverkoop in de Ancienne Belgique.

Het circus geeft allang voorstellingen meer op de stoep van de straat zoals in het begin van zijn carrière. Maar de middelen waarmee het werkt zijn nog altijd eenvoudig, en wat het beoogt is ook gewoon een uurtje kinderlijk genoegen verschaffen aan de rand van de dagelijkse drukte.

In Uitverkoop wordt de inboedel van het circus geveild, maar het betaalmiddel is niets anders dan de tijd van de toeschouwer, een boutade op de slogan "Time is money". Met die slogan heeft dit circus dus niets te maken.

Hier worden dan ook geen "hedendaagse problemen" behandeld, maar met de (soms werkelijk spectaculaire) akrobatieën, jongleer- en goochelnummers worden op kwasi-naïeve en grappige manier bedenkingen meegegeven over leven en dood, over liefde en afgunst, over de tijd. Daardoor wordt de illuzie geschapen van een lang vervlogen tijd waarin de problemen nog eenvoudig en overzichtelijk waren, op een didaktische manier te inventarizeren in onderhoudende nummertjes.

Die nostalgische sfeer is door de verzorgde uitvoering van de nummers en de muziek erg charmant. Want al zien de muzikanten en de circusdirekteur eruit als een stel echte hansworsten, hun visuele gags (b.v. wanneer ze doen alsof niemand zijn juiste plaats vindt in de coulissen bij de aanvang van de voorstelling) zijn perfekt getimed. En door die perfekte timing en uitvoering iaat je je graag meeslepen in deze zeer genietbare, pretentieloze voorstelling.

Nog te zien vandaag 23 jan. om 20 u. 30, op zaterdag 24 jan. om 15 u. en 20 u. 30 en op zondag 25 jan. om 15 u. in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 114, 1000 Brussel. Plaatsbespreking tel. 02-512.59.86.