Date 1999-06-07

Publication De Standaard

Performance(s) MurmuresHappening Malanga/Warhol

Artist(s) De Soto, OlgaSmits, Thierry

Company / Organization

Keywords malangasmitsmurmuressotowarholbotaniqueolgathierryrecycleerdebinnenkwam

Avonturen in Warhol-land

In het zog van de grote Warhol-tentoonstelling loopt in CC Botanique een expositie met werk van Gerard Malanga, de dichter, danser en fotograaf die in de jaren zestig een nauwe medewerker was van Andy Warhol. Aanleiding voor Thierry Smits, die zich altijd al met graagte op het werk van homoseksuele kunstenaars inspireerde voor zijn eigen choreografisch werk, om een kleine, eenmalige performance op te zetten in de expositieruimte zelf, met Malanga erbij.

Het initiatief wekte behoorlijk wat belangstelling: het was een drukte van belang bij de kaartverkoop. De voorstelling was dan ook een leuke tijdsevocatie. Als je de zaal binnenkwam, zag je, liggend, hangend en zittend in zeteltjes, een groep figuren die zo uit Warhols "Factory" weggelopen konden zijn.

Zowel hun dos als hun gedrag maakte duidelijk dat op deze party de hele Amerikaanse moraal op zijn kop gezet werd. De meest opzichtige outfits, of het gebrek daaraan, verruilden preutsheid voor nauwelijks verholen exhibitionisme. Een vrouw met enkel een tangaslip en een visnet-rok, met een verfafdruk van handen op de borsten bijvoorbeeld; of een man die poedelnaakt paradeerde met een foto van een penis voor zijn geslachtsdelen en een foto van een mannengezicht voor zijn gelaat.

De actie zelf was even doelbewust triviaal: een reeks korte interviews met onbenullige of provocerende vragen, afgewisseld met korte dansacts die bijvoorbeeld koketteerden met sm-seks. Een diskjockey en een gelegenheidszanger-dichter creëerden met veel kabaal het geluidsdecor. Merkwaardig hoe weinig je dertig jaar later nog geraakt wordt door dit soort provocatie. Dat lag ook aan de slordigheid van de uitwerking: Thierry Smits maakte hier geen performance die de geest van Warhol actualiseerde, maar recycleerde enkel de oude beelden, op een snelle en onzorgvuldige manier. Niet meer dan een fait-divers dus.

Vooraf danste Olga De Soto in de Rotonde-zaal een solo op klarinetmuziek van Denis Pousseur, uitgevoerd door Jean-Pierre Peuvion. Deze Murmures is in alle opzichten het tegendeel van Smits' performance. In plaats van trivialiteit en schokeffecten, wil De Soto peilen naar diepe en belangrijke zaken in dans en muziek.

Aan de ernst van de choreografe valt nauwelijks te twijfelen; op de communicatieve kwaliteit van dit werk valt helaas nogal wat af te dingen. Haar trage, haast verkrampte en verwrongen bewegingen, die af en toe verspringen, alsof de spanning te groot wordt, hebben een zo grote interpretabiliteit, en staan op het eerste gezicht in zo'n los verband met de muziek, dat ze vervaarlijk dicht de grens van de betekenisloosheid naderen.

Of is het eerder navelstaarderij? Geen mens zal het kunnen zeggen.

"Murmures" van Olga De Soto en Happening Malanga/Warhol van Thierry Smits, Eté danse, Botanique, Brussel 5 juni.