Date 2000-12-09

Publication De Standaard

Performance(s) Another Dream

Artist(s) Hoghe, Raimund

Company / Organization

Keywords hoghedreamcinquettidalidaraimundhoopvanwegezingtbetereruiker

Hoghes gebedssnoer

In Another dream nodigt Raimund Hoghe ons, ter afsluiting van de trilogie die begon met Meinwärts en Chambre séparée, uit in zijn leefwereld, hier. In zijn herinneringen aan de jaren '60. Die periode wordt geëvoceerd met muziek, vooral liedjes, uit die periode.

Het heeft een overrompelende impact op het podium, dat op een ruiker chrysanten en kaarsjes na, volledig leeg is.

Zonder uitzondering drukken de gespeelde songs, van Petula Clark, Dalida en Gigliola Cinquetti, of uit Bernsteins West Side story, een onbestemde hoop op een betere toekomst uit. Of de inzet politiek of amoureus is, doet er minder toe: dromerigheid, zelfs Sehnsucht, is de rode draad door de muziekkeuze.

Soms is de toon opstandig. Als Dalida zingt dat ze zich niet kan neerleggen bij een grijze wereld. Soms filosofisch als la Cinquetti zingt dat een kusje de wereld niet zal veranderen (maar toch...). Soms is ze, tegen beter weten in, hoopvol ("Smile and life is still worthwile").

Die impact van de muziek ontstaat vooral door het bizarre contrast met de misvormde man die te zien is. In het begin aapt hij stuntelig, maar onweerstaanbaar grappig, een dansend achtergrondkoortje na. Daarna kijkt hij met rode glazen voor zijn ogen naar het spotlicht, een letterlijke verbeelding van de roze bril waarmee hij naar het leven wil kijken.

Met een minimum aan middelen herrijst hier de jonge Hoghe die in zijn kamer, met radio, plaatjes en tijdschriften, droomt van een betere toekomst dan degene die hem voorbeschikt lijkt. Een wereld waarin hij niet veroordeeld wordt vanwege zijn bochel, zoals anderen vanwege hun huidskleur of seksuele geaardheid.

Op het einde van de voorstelling ontbloot hij, met de rug naar het publiek, zijn lichaam, en word je een pijnlijk lange poos met de realiteit van zijn handicap -- en je eigen ongemakkelijke verhouding daartegenover -- geconfronteerd. Er is misschien niet zoveel veranderd. De hoop van die lang vervlogen jaren bleef misschien een onvervulde droom.

Het ritueel waarmee Hoghe tussen begin en einde van de voorstelling de tijd laat stilstaan, drukt deze tegenstrijdige aanwezigheid van hoop en desillusie uit: Another dream is een herdenkingsmis voor onze illusies, verdrongen gebeurtenissen, persoonlijke herinneringen van Hoghe zelf.

Elke zin die Hoghe uitspreekt begint met "I remember" en vertelt een ogenschijnlijk triviaal fait divers. De aaneenrijging van die kleine gedachten maakt echter een gebedssnoer waar je stil van wordt.

Raimund Hoghe danst "Another dream". Nog op 9 december in de Studio's van het Kaaitheater (02-201.59.59). Van 11 tot 15 december organiseert Stuc (Leuven) een week rond Hoghe en werk dat hem na aan het hart ligt (016-20.81.33.)