Date 2001-11-14

Publication De Tijd

Performance(s) Die kunst der FugeFields on the Fourth Floor : Conjunto di NeroFra Cervello e movimento

Artist(s) Miller, AmandaWookey, SaraGreco, Emio

Company / Organization

Keywords wookeyprettyuglygrecodancecompanyfuge’freiburg‘diefourthconjunto

Dansen op Bach

De Amerikaanse Amanda Miller startte haar danscarrière in Europa onder de vleugels van de roemruchte William Forsythe van Ballett Frankfurt, waar ze ook haar eerste choreografieën maakte. Haar eigen gezelschap, de 'Pretty Ugly DanceCompany', dat ze oprichtte in 1993, werd trouwens vernoemd naar een van die werken. Enkele jaren later werd dit gezelschap het vaste huisgezelschap van het Stadttheater Freiburg. Sindsdien gaat het door het leven als 'Ballet Freiburg Pretty Ugly DanceCompany'.

Het werk van Miller bouwt, net als dat van Forsythe. voort op de taal van het klassieke ballet. In tegenstelling tot Forsyth, die steeds verder gaat in het aantasten van de klassieke taal, blijft Millers deconstructie ervan zeer behoedzaam, en soms zelfs wat frivool. Dat maakt haar voorstellingen onveranderlijk zeer bevallig, maar weinig beklijvend. De enscenering en belichtingen de belangrijke dramaturgische inbreng van haar vaste partner Seth Tillett moet vaak de complexiteit toevoegen die de dans intrinsiek mist. Bij Millers dansante interpretatie van Bachs meesterwerk ‘Die kunst der Fuge’ beperkt die inbreng zich echter tot abstracte letterschema’s en vernuftige lichtpatronen. De choreografie zelf borduurt voort op de fugatische patronen in Bachs muziek, maar tussen de structuur van de muziek en die van de dans ontstaat zelden een interessante spanning. Dat maakt van ‘Die kunst der Fuge’ een wat zouteloze voorstelling. Toch loont ze de moeite, en wel omdat het vijfkoppige Freiburger Barockorchester onder leiding van Gottfried von der Goltz een heel mooie interpretatie van deze muziek ten beste geeft.

'Die kunst der Fuge' van 'Pretty Ugly DanceCompany’en het ‘Freiburger Barockorchester’ is op vrijdag l6 november om 20 u te zien in CC De Werf in Aalst. Info en tickets, 053/73.28.12

STEEDS WEER HET VERLANGEN

De Gentse Vooruit heeft een traditie in het presenteren van eerder verhalend, vaak lichtvoetig danstheater. Het bezoek van de Amerikaanse, in Nederland residerende Sara Wookey, past daarin. Wookey houdt van voorstellingen die met tekst en beweging een verhaal vol humor verbeelden. Na drie exclusief door vrouwen bezette voorstellingen waagt ze zich met 'Fields on the Fourth Floor’ voor de eerste keer aan een gemengde bezetting met twee mannen en twee vrouwen. Centraal thema in dit stuk is het onbestemde verlangen naar de kindertijd, naar een minnaar, naar een wijds landschap, enzovoorts. Het stuk speelt zich afin een gestoffeerde lift. die ook het toneelbeeld vormt. De lift reist heen en weer tussen ruimtes die symbool staan voor verleden, heden en toekomst. Vooruit co-produceerde deze voorstelling. 'Fields on the Fourth Hoor' van Sara Wookey is te zien van 3O tot en met 23 november, telkens om 2O u in de Domzaal van de Gentse Vooruit. Info en reservaties! 09/267.28.28 of www.vooruit.be

GRECO BREIDT UIT

Emio Greco maakte na zijn loopbaan bij, alweer, Ballett Frankfurt, en na een buitengewone verschijning in Jan Fabres onvolprezen 'Da un'altra faccia dell'tempo', furore met een reeks solovoorstellingen onderde titel 'Fra Cervello e rnovimento'. Daarin toont hij de meest onvermoede, haast animale aspecten van het menselijke lichaam. Nadien stapte hij over op een reeks duetten onder de verzamelnaam 'Doublé Points', met een prachtig duet met Forsythe-danseres Bertha Bermudez Pascual. 'Conjunto di Nero', het nieuwe werk dat hij nu in het Kaaitheater toont, breidt het aantal dansers andermaal uit. In dit werk staan 5 mensen op scène. Naar Greco zelf aankondigt 'kneden en vormen duisternis en mist onze waarneming van vijf dansende lichamen en van licht, ruimte en geluid' in deze voorstelling. Hoe duister dat ook klinkt, met Greco aan het stuur is de kans groot dat het hier alweer om een erg virtuoos werkstuk zal gaan.

'Conjunto di Nero' staat in het Kaaitheater aan de Sainctelettesquare in Brussel van 14 tot 17 november, tellens om 201130. Info en reservaties: O3/201.59.59 of www.kaaitheater.be.