Date 2003-02-19

Publication De Tijd

Performance(s) Songe

Artist(s) Cambazzu, ShaulaHontoir, Patricia

Company / Organization

Keywords cambazzuardittiirvinehontoirsongeinscriptiessteentabletbevorderdliberazweverig

De steen van Rosetta

De steen van Rosetta

De Brigitinnenkapel is sinds enkele jaren bevorderd tot 'Centrum voor de Hedendaagse Kunst van de Beweging en de Stem van de Stad Brussel'. Een hele mondvol voor een huis dat uitblinkt door zijn avontuurlijke, maar niet altijd vlekkeloze keuze inzake programmering. 'Songe' is een voorstelling naar een idee en concept van Patricia Hontoir. Die componiste en pianiste studeerde en werkte onder anderen bij Morton Feldman, Irvine Arditti en Philippe Boesmans. Zij stond met haar organisatie 'Musica Libera' mee aan de wieg van het Ars Musica-festival in Brussel. In die voorstelling wil ze verschillende artistieke uitdrukkingsvormen als in een babelse spraakverwarring tegen elkaar laten opbotsen. De steen van Rosetta geldt als de centrale metafoor voor de wijze waarop ze dat doet. Net zoals dat steentablet met inscripties in drie verschillende talen uiteindelijk toeliet om het oude Egyptische schrift te ontcijferen, moet deze voorstelling toelaten om zang, dans en woord naar elkaar toe te vertalen.

Voor de dans is een bijzondere plaats weggelegd in dit gebeuren. De Sardijnse Shaula Cambazzu brengt een eigen choreografie die ze ook zelf solo danst. Cambazzu danste in Italië onder meer in het gezelschap van Adriana Borriello, voor ze naar België trok om deel uit te maken van het gezelschap van 'Charleroi/Danses'. De laatste jaren danste ze in het gezelschap van Thierry Smits en ontwikkelde ze met een beurs een eerste eigen werkstuk. De uitleg die de danseres bij haar bijdrage aan deze voorstelling levert, klinkt nogal bevlogen en zweverig. Toch loont deze voorstelling misschien wel meer dan de moeite, want alle vaagheden ten spijt slaagden Hontoir en Cambazzu erin om een levende legende als Irvine Arditti te strikken om vijf voorstellingen te participeren aan dit experiment. PTJ

'Songe' staat van 19 februari tot 1 maart, behalve op 23 en 24, telkens om 20u30, in de Brigittinenkapel, Kleine Brigittinenstraat, 1000 Brussel. Reservering: 02/506.43.00. Arditti speelt elke dag behalve de 25e, 26e en 27e mee. Op die dagen wordt hij vervangen door Michaël Wolteche.