Date 2003-09-24

Publication De Tijd

Performance(s) FoiItBeyond Mary and Joseph

Artist(s) Cherkaoui, Sidi LarbiMestre, Lilia

Company / Organization

Keywords foiezelcherkaouigeesttiempogedaantesmestrewimallaseptember

De week van Sidi Larbi

De week van Sidi Larbi

Het begin van het nieuwe dansseizoen in deSingel is gewijd aan danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Zijn carrière kende een bliksemsnelle ontwikkeling. Nadat hij laureaat was geworden van de wedstrijd voor de 'Beste Belgische Danssolo' ging hij aan de slag bij Alain Platels 'Les ballets C. de la B.' waar hij nu huischoreograaf is. Hij maakte er het bijzonder succesvolle 'Rien de Rien', een voorstelling waarvoor hij samenwerkte met cellist Roel Dieltiens. Samen met leden van de Berlijnse 'Schaubühne' maakte hij daarna 'D'avant', een oog- en oorstrelende voorstelling die alweer gebouwd was op de confrontatie tussen oude muziek en hedendaagse dans. En ook zijn nieuwste werk, 'Foi', is op dit zelfde stramien gebouwd. Deze keer werkt Cherkaoui samen met de Capilla Flamenca van Dirk Snellings. Het ensemble vertolkt meerstemmige partituren uit de 14-eeuwse Ars Nova-periode en traditionele dorpsliederen. 'Foi' verbeeldt hoe oude tradities en vormen van geloof blijven doorwerken, ook in de hedendaagse wereld. Ondanks een zekere wijdlopigheid, een gevolg van de improvisatorische basis van dit stuk met 18 vertolkers, kent 'Foi' vele prachtige, ontroerende momenten.

Net voor 'Foi' creëerde Sidi Larbi Cherkaoui samen met Wim Vandekeybus voor het Festival van Avignon 2002 de solo 'It'. De creatie vond plaats in het kader van 'Le Vif du Sujet', een project waarbij een danser aan een choreograaf van zijn keuze vraagt voor hem een solo van dertig minuten te creëren. Het werk is geïnspireerd op 'The Circular Valley', een kortverhaal van Paul Bowles. Wim Vandekeybus: 'Dat boek gaat over een geest, 'Atlajalah', die allerlei gedaantes kan aannemen, zowel van mensen als dieren. In de voorstelling noemen we die geest 'It'. In Avignon was het een ezel, een van de gedaantes van de geest, die het verhaal vertelde. Tenminste, in een van de rugzakken van de ezel zat een bandopnemer met de tekst, gelezen door Benoît Gob. In het verhaal incarneert de geest uiteindelijk in het lichaam van een vrouw. Het boeiende aan Sidi Larbi is dat hij de gave heeft om te beantwoorden aan de beelden in je verbeelding. Hij kan de wisselende gedaantes die de geest aanneemt als geen ander belichamen. Met een vingerknip verandert hij van karakter. Net die mogelijkheid om grillige wisselingen van karakter te belichamen was hier van groot belang.' Voor de voorstellingen in België werd het oorspronkelijke werk grondig aangepast. Het stuk dijde zelfs uit tot een lengte van 50 minuten. Ook staat er nu geen ezel meer op scène, maar maakte Wim Vandekeybus een film waarin de ezel het verhaal vertelt terwijl Cherkaoui danst. 'En deze keer staat die ezel niet zomaar stom voor zich uit te staren, maar lijkt het alsof hij wel degelijk spreekt', verzekert hij.

Over de samenwerking zegt Cherkaoui: 'Wim was een van de eerste mensen die voor mij belangstelling toonde ten tijde van de 'beste danssolo'. Ik kwam hem later ook weer tegen bij PARTS. Hij is mij steeds blijven volgen. Toen ik van SACD de vraag kreeg om een solo te maken bedacht ik mij dat ik behoefte had aan iemand die mij lichamelijk zou dwingen andere dingen te proberen dan die waar ik nu mee bezig ben. Ik heb het gevoel dat ik als choreograaf meer en meer evolueer naar detailwerk, het uitpluizen van de manier waarop lichaamstaal werkt. Terwijl ik in het begin heel kort, heel 'sharp' danste, duiken er nu ook meer continue en vloeiende lijnen op. Ik vermoedde dat Wim mij zou uitdagen om dat assertieve van mijn vroegere bewegingen terug boven te halen. En dat bleek ook zo te zijn.'

'Foi' staat van woensdag 24 tot en met vrijdag 28 september om 20u in de Rode Zaal van de Singel. 'It' staat op dezelfde plaats, zelfde uur van zondag 30 september tot en met dinsdag

2 oktober. Inlichtingen en reservering: 03/248.28.28 of www.desingel.be.

De oerscène van het gezin

De Portugese choreografe Lilia Mestre deed hier het eerst van zich spreken door haar bijdrage als danseres aan voorstellingen van Vera Mantero. Sinds enige tijd vestigde zij zich met haar levensgezel en artistieke 'partner in crime' Davis Freeman in Brussel. Samen opereren zij onder de naam 'Random Scream'. In het Kaaitheater was het duo vorig jaar te gast met 'Fading Fast', een drieluik waarvan het tweede deel, 'Missing link' Mestres eigen bijdrage vormde. Nu staat zij terug in de studio van het Kaaitheater met 'Beyond Mary and Joseph', een choreografie voor vier dansers met video's en muziek van Aliocha van der Avoort. De voorstelling bevraagt zich over de manier waarop het gezin nu nog steeds de basis van ons individueel en sociaal gedrag bepaalt, en stelt zo ook als vanzelf de vraag naar de wijze waarop 'gender' tot stand komt. Mestre snijdt deze problematiek aan vanuit archetypische bijbelfiguren als Maria en Jozef, de koe en het lam. De Portugese dans vertoont wel vaker deze voorliefde voor het - al dan niet blasfemische - gebruik van katholieke iconen, maar of deze voorstelling daarom de eerder theatrale toer opgaat, of, zoals recente werken van 'Random Sceam' als 'Untitle me' een veeleer conceptuele invulling krijgt, is voorlopig niet duidelijk.

'Beyond Mary and Joseph' van Lilia Mestre, met Pierre Rubio, Tessa Wills en Alvara Morell Bonet staat van 25 tot en met 27 september in de studio's van het Kaaitheater, O.L.Vrouw-van-Vaakstraat 83, 1000 Brussel. Inlichtingen en reservering: 02/201.58.58 of www.kaaitheater.be .

Flamenco in Brugge

Het Cultuurcentrum Brugge laat zich wel vaker opmerken door een eigenzinnige keuze inzake dansvoorstellingen. 'Mas alla del tiempo' van de Spaanse Flamenco-danser is weer zo'n voorstelling die enkel daar te zien is. In dit werk vermengt Marin vijf verschillende stijlen en tradities tot één geheel, wars van alle clichés van het flamencogenre. In vijf dansstukken leggen Marin, omringd door drie zangers en vijf muzikanten hun ziel bloot. Gloria Carlier geeft een inleiding voor aanvang van de voorstelling.

'Mas alla del tiempo staat op zondag 28 september om 20 u in de Brugse stadsschouwburg. Inleiding om 19u15. Inlichtingen en reservering: 050/44.30.60 of http://www.brugge.be/cultuurcentrum .

Samenstelling: Pieter T' JONCK