OP KOMSTPODIUMKUNSTEN
THEATER
Mightysociety#1
BeursschouwburgBrussel
De voorstelling 'Mightysociety#1' van de Nederlandse theatermaker en schrijver Eric de Vroedt is pas gepland voor het najaar van 2004, maar hij was vorige week toch al te gast in het Antwerpse kunstencentrum Monty. Voor de 24/24 non-stop openingsmarathon van de hernieuwde Beursschouwburg reist hij ermee naar Brussel.
De Vroedt, jarenlang een van de bezielende krachten achter het collectief Monk, graaft in dit ambitieuze project in het spel van de politiek, en het teveel aan woorden en tekort aan waarden dat er mee gepaard gaat. Inspiratie vond hij in onder meer de films 'Network' (1976) en 'Wag the Dog' (1997) en bij de Amerikaanse ex-president Ronald Reagan. In 'mightysociety#1' gaan drie spindoctors op zoek naar de ideale politieke leider. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te denken over hoe de ideale politicus eruit ziet. Om een handje te helpen, worden ook specialisten uit de politiek, de media en de wetenschap (onder wie Steve Stevaert, Pascal Smet, Bert Anciaux, Dirk Tieleman en Bart Eeckhout) uitgenodigd. Zij treden met elkaar en de toeschouwers in het debat.
Di. 10 jan., 20.30u.tel. 02/550.03.50
Calypso
Kopergietery Gent
Uitgangspunt voor 'Calypso', vormen de foto's van de gereputeerde misdaadfotograaf Weegee (1899-1968). In de jaren 40 maakte hij naam met zijn beelden van ongevallen en misdrijven in New York. De scenarist Vincent Bal bedacht op basis van dit materiaal een verhaal voor twee acteurs, David Cantens en Lotte Pinoy. De eerste speelt de fotograaf Tommy, een jongen die voortdurend in zijn donkere kamer zit en daar een heel eigen, zwart-witte kijk op de werkelijkheid heeft ontwikkeld. Tot een zekere Suzy erin slaagt om hem naarbuiten te lokken.
De mondharmonicaspeler Steven De Bruyn en de percussionist Tony Gyselinck brengen een live soundtrack bij deze regie van Johan De Smet. Dit stuk is voor iedereen vanaf 13 jaar.
Za. 7, vr. 13 en za. 14 feb. om 20u. Na de voorstelling van 14 feb. is er aansluitend een valentijnsconcert van Virus B-23, tel. 09/233.70.00
De tramlijn die
verlangen heet
Publiekstheater Gent
In mei 2002 ging in het Groot Huis van het Publiekstheater aan het Gentse St-Baafsplein Tennessee Williams' 'De tramlijn die verlangen heet' in première. De productie wordt nu uitgebreid hernomen. De regisseur Paula Bangels ging met de spelers Gregory Caers, Hilde De Baerdemaeker, Jef Ravelingien, Mathias Sercu, Jits Van Belle en Hans Van Cauwenberghe aan de slag om deze Amerikaanse klassieker uit 1947 nieuw leven in te blazen. Het plot vertelt hoe een zekere Blanche Du Bois alles achterlaat en haar zus Stella opzoekt, die samenleeft met de ruwe macho Stanley Kowalski. Gaandeweg opent zich een nieuwe wereld voor haar waarin in haar oude culturele maniërisme wordt weggescheurd, tot enkel dat overblijft wat mensen wezenlijk met elkaar verbindt: verlangen, lust en liefde.
Van 7 tot 21 feb., tel. 09/225.01.01
Dans
Multimediaal kampvuur
StukLeuven
In Leuven staat de komende week helemaal in het teken van het Artefact-festival voor nieuwe media, een initiatief van Stuk en de provincie Vlaams-Brabant. Voor de gelegenheid nodigde Stuk onder meer het dansgezelschap Commerce uit. Commerce exploreert in zijn werk de mogelijkheden van audiovisuele media. Dat leidde tot intrigerende voorstellingen zoals 'Pause' of 'Second'. Terwijl de groep in Leuven werkt aan het nieuwe stuk 'Procession' organiseren ze op drie opeenvolgende avonden ook een 'multimediaal kampvuur'. Op deze avonden kan je lezingen, debatten, voorstellingen en experimenten van Commerce zelf en van verwante kunstenaars meemaken. In dezelfde periode kan je ook doorlopend installaties bezoeken. Harout Simonian toont in het onthaal van Stuk. 'Untitled', een audio-installatie uit 2001. Ariane Unfried en Rifail Adjarpasic tonen eveneens een audiovisuele installatie, 'Think off space' uit 2004 in de Labozaal. Liesbeth Bernaerts staat in de Lounge van de Labozaal met een fototentoonstelling over 'Second' van Commerce.
'Commerce & Guests / Campfire Nights' vindt op di. 10, wo. 11 en do. 12 febr., telkens vanaf 19 u tot ca. 23 u. plaats in de Labozaal van Stuk. Op di. 10 speelt Commerce zelf 'Second', op wo. 11 brengt Otmar wagner de performance 'Ecstacy in Atopia', op do. 12 kan je een eerste voorproefje krijgen van Commerces nieuwe stuk 'Procession, met aansluitend een concert van Angie Atmadjaja. 016/320.320 www.artefact.vlaamsbrabant.be
Laban
La BelloneBrussel
De Brusselse dansorganisatie Contredanse gaf een Franse vertaling uit van enkele teksten van de choreograaf en danspedagoog Rudolf Laban. Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek organiseert Contredanse een avond waarop men nader kennis kan maken met het werk van Laban. Elizabeth Schwartz-Remy illustreert al dansend zijn ruimtelijke concepten. Chris Jones presenteert het Rudolf Laban Archief en projecteert enkele kortfilms waarin je de meester zelf aan het werk kan zien. Verschillende multimediaconsoles laten toe kennis te maken met de cd 'Improvisation Technologies' en het programma 'Eyesweb' van William Forsythe.
'Rencontre autour de Rudolf Laban' vindt plaats in het Maison du Spectacle - la Bellonne, Vlaamsesteenweg 46, 1000 Brussel op vr. 6 febr. om 20 u. Toegang gratis. Reserveren: 02/502 03 27 of communication@contredanse.org
Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK
Marc Holthof