Date 2004-02-12

Publication De Tijd

Performance(s) Boiling PointDer Fensterputzer

Artist(s) Soupart, IsabellaBausch, Pina

Company / Organization

Keywords soupartfensterputzerboilingracineisabellapointmontypinaveeltaligedardenne

Jong en oud dansen in Antwerpse kunstcentra

Jong en oud dansen in Antwerpse kunstcentra

(tijd) - Twee Antwerpse kunstencentra hebben deze week dans op hun programma. Het kleine Monty brengt het opmerkelijke debuut van de Brusselse danseres Isabella Soupart. De grote Singel presenteert het monument Pina Bausch, een van de allergrootsten in hedendaagse dans.

Racine mag dan niet de meest hippe auteur van het ogenblik zijn, in 'Boiling Point' brengt Isabella Soupart zijn 'Andromaque' opnieuw tot leven. De manier waarop de tekst wordt gebracht is vaak slaapverwekkend, maar niet bij Soupart. Zij vertrekt in haar enscenering van de muzikaliteit en het ritme van de taal en ontdekt zo dat de teksten van Racine nauw aansluiten bij hedendaagse muziekvormen als rap. Ze bewaarde de tekst dan ook in zijn geheel, al wordt hij omwille van de veeltalige samenstelling van de cast niet volledig in het Frans, maar ook gedeeltelijk in het Engels en het Italiaans gebracht. De voorstelling is dans en theater tegelijk. Soupart, zelf opgeleid als actrice - ze was te zien in 'Le fils' van de gebroeders Dardenne - en danseres wil duidelijk niet kiezen tussen beide genres.

Onverwacht is Pina Bausch dit jaar te gast in De Singel met 'Der Fensterputzer', een stuk uit 1997. In de jaren 90 werkte de choreografe, die in de jaren 70 in haar eentje de Duitse expressionistische dans weer op de kaart zette, vaak en lang in het buitenland. Dat beïnvloedde diepgaand haar werk, dat lichter van toon werd. 'Der Fensterputzer' ontstond in Hongkong en ademt ook de sfeer van de Aziatische metropool. Het stuk balanceert, op Chinese muziek en Portugese fado, tussen vitale vrolijkheid en milde sereniteit. De scène wordt gedomineerd door een reusachtige, bewegende berg rode klaprozen. Ver weg in de hoogte doet een glazenwasser onverstoorbaar zijn werk.PTJ

'Boiling Point', do. 12 en vr. 13 feb., 20.30u., Monty Antwerpen. Inlichtingen: 03/238.91.81 of www.monty.be

'Der Fensterputzer', van vr. 13 tot en met ma. 16 febr., 20 u., deSingel. Inlichtingen: 03/248.28.28 of www.desingel.be