Theater
Theater
Die Siel van die Mier
De Bottelarij, Brussel
De theatermaker Josse De Pauw heeft bijna een nieuw werkstuk klaar. Samen met de muzikant-componisten Jan Kuijken en George Van Dam en de auteur David Van Reybrouck verdiepte hij zich voor 'Die Siel van die Mier' in het leven der termieten en een man die in Zuid-Afrika hun leven bestudeert. Inspiratiebron vormde onder meer 'La vie des termites' van Maurice Maeterlinck uit 1926, waarvoor de enige Belgische Nobelprijswinnaar literatuur voor plagiaat werd beschuldigd. Maeterlinck zou wat te enthousiast leentje buur hebben gespeeld bij de Zuid-Afrikaanse schrijver en termieten-kenner Eugène Marais. De jonge Belgische schrijver-journalist-wetenschapper David Van Reybrouck schreef over de heel toestand de bekroonde non-fictie roman 'De Plaag' en levert ook nu het tekstmateriaal in de voorstelling.
Van wo. 24 tot za. 27 maart om 20u., tel. 02/412.70.70,tournee tot 12 juni, tel. 09/266.11.33
Zot zijn doet wél zeer,
Hamlet van Shakespeare
Bozar, Brussel
Bij het Brusselse jeugdtheater Bronks gaat dit weekend een nieuwe Shakespeare-bewerking van de regisseuse Mieja Hollevoet in première. Na het op 'Richard III' geënte 'Ruigaard' in 1998 en 'Romeo en Julien' in 1999, is 'Zot zijn doet wél zeer' haar derde enscenering op rij van een stuk van de Britse bard. Voor haar 'Hamlet' stelde Hollevoet alvast een uiterst sterke cast samen, bestaande uit de spelers Diane Belmans, Antje De Boeck, Brick de Bois en Frank Focketyn. Samen vertellen ze voor iedereen vanaf 10 jaar het welbekende verhaal van de Deense prins Hamlet, wiens vader is omgebracht door de man die nu bij zijn moeder slaapt. Hij wil in opdracht van het spook van zijn vader deze bloedige daad wreken, maar er is iets dat hem tegenhoudt. Al twijfelend doet hij zich voor als waanzinnige.
Op za. 20 maart om 20u. en op zo. 21 maart om 15.30u. (tel. 02/21.999.21). Reisvoorstellingen tot 30 april, www.bronks.be.
Vernis
kc Nona, Mechelen.
Voor 'Vernis' gaat het Brusselse collectiefje Tristero in zee met het Amsterdamse Kassys. Op zich niet zo'n voor de hand liggende combinatie als je bedenkt dat Tristero vooral naam maakt met snedige brokken teksttheater, terwijl Kassys zich veeleer op fysiek en beweging concentreert. Wel delen ze naar verluidt hetzelfde gevoel voor humor en een grote nieuwsgierigheid naar banaliteiten en absurditeiten allerhande. 'Vernis' is opgevat als een sociaal-psychologisch experiment. In een eerste deel krijgen we een videoregistratie vvan een intensief selectieweekend met vijftig potentiële kandidaten. In het tweede deel treden de vier geselecteerde kandidaten voor het experiment aan.
Van do. 18 tot za. 20 maart, tel. 015/20.37.80,daarna volgen reisvoorstellingen.
Osvald
De Vieze Gasten, Gent
Met 'Osvald' schreef de actrice Wennie De Ruyck een vervolg op Hendrik Ibsens klassieker 'Spoken' uit 1881. Herwig De Weerdt regisseert dit kleinood waarin een Osvald vol overmoed kiest om het hem beklemmende kleinburgerlijke milieu te ontvluchten. Hij wordt schilder en bohémien, wat al gauw minder makkelijk blijkt dan verwacht. De demonen uit het verleden knagen hem uit zijn slaap.
Van do. 18 tot za. 20 maart, 20.30u. tel. 09/237.04.07.
Dans
Wallonië danst
Charleroi/Danses
Diverse locaties
'Charleroi/Danses' houdt voor de vijfde keer in Charleroi, Mons, Brussel en Luik de dansbiënnale 'Passengers'. De tocht van de passagiers start vrijdagavond 19 maart om 20.30u. in 'les Ecuries' in Charleroi met 'Two thousand and three' een voorstelling van Gilles Jobin voor het 'Ballet du Grand Théâtre de Genève'. In dit werk verspeidt beweging zich als een ziekte: de 23 lichamen van de dansers worden getoond in staat van ontbinding, met chaos tot gevolg. Op dezelfde avond en plaats maar om 22u. kan je ook 'F.I.V.E.' van Julie Dossavi, een française met roots in Benin, zien. 'F.I.V.E.' is een solo, waarin Dossavi met verschillende dansstijlen gestalte geeft aan verschillende personages. Op zaterdag brengt Joanne Leighton met haar gezelschap 'Velvet' in 'la Raffinerie' in Brussel (Het vroegere 'Plan K') 'Display copy only'. Voor de symbolische prijs van 1 euro kocht Leighton de rechten op een reeks choreografische zinnen van mensen als Odile Duboc, Jean-Claude Gallotta of Steve Paxton.
Op maandag 22 en dinsdag 24 maart kan je, terug in 'Les Ecuries' in Charleroi, het stuk 'The Lindenmeyer System' van de in Nederland werkende Canadees André Gingras bijwonen. Gingras verbindt in dit stuk de geschiedenis van het plantenrijk met die van de mensheid: in beide spelen migratie, de zoektocht naar betere levensomstandigheden en hybridisering een grote rol. Tenslotte kan je deze week, van 23 tot en met 27 maart, telkens om 21u., 'Inouï' van Pierre Droulers meemaken in 'Le BLAC', Vergniesstraat 25, Elsene. Droulers peilt in dit stuk naar het ongewone in het gewone. Ook Fréderic Flamand, de directeur van 'Charleroi/Danses' en artistiek leider van het gelijknamige dansgezelschap, mag niet op het appel ontbreken. In Bozar in Brussel brengt hij op 23 maart om 20.30u. 'Silent Collisions'.
www.charleroi-danses.be.
Borderline
diverse locaties
Bescheidener, maar niet te versmaden is 'Borderline' een internationaal theaterfestival dat zich naar aanleiding van Lille 2004 afspeelt in steden aan de Belgisch-Franse grens als Kortrijk, Maubeuge, Armentières en Mons. Het festival loopt nog tot 26 maart. In Kortrijk kan je Vincent Dunoyer twee keer aan het werk zien. Op vrijdag 19 maart brengt hij samen met Etienne Guilloteau zijn 'Solos for others'. Op zaterdag 20 maart volgen twee onovertroffen solo's: 'Vanity' en 'The Princess Project'. Op beide dagen kan je ook de dia-installatie 'Etude #31' van Dunoyer en Mirjam Devriendt zien. Een buitenbeentje in het festival is 'Les répérages'. Onder die naam bundelden 13 dansorganisaties in Europa de krachten om jong choreografisch werk te tonen. Een staaltje van dat jonge werk is op zondag 21 maart vanaf 20u. te zien bij Dans in Kortrijk.
www.dansinkortrijk.be of cultuurwinkel Kortrijk, 056/23.98.55.
Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK