Date 2004-04-22

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords bubbawoyzeckreliefsbanquetfleerackerssittingmedischebarreaprilbüchner

OP KOMSTPODIUMKUNSTEN

OP KOMSTPODIUMKUNSTEN

Dans

'Reliefs d'un banquet'

Théâtre Varia Brussel

'Reliefs d'un banquet' is een stuk voor zeven dansers van Thierry Smits en zijn Compagnie Thor. Zang en dans worden hier beurtelings ingezet om historische figuren en hun leefomgeving op te roepen. Die figuren zijn de Oud-Griekse wijsgeren Plato en Socrates enerzijds en de Franse componist Eric Satie anderzijds. Verwacht je niet aan een rechttoe rechtaan verhaal: het zijn beweging en stem die de inhoud suggereren.

Van 23 april t.e.m. 8 mei, telkens van dinsdag t.e.m. zaterdag om 20.30u., behalve woensdag om 19.30u., tel. 02/640.82.58 of www.varia.be.è

'Both Sitting Duet'

CCB Antwerpen

Voor wie 'Both Sitting Duet' van Jonathan Burrows en Matteo Fargion nog niet zag, is er goed nieuws. In het Culureel Centrum van Berchem wordt de voorstelling opnieuw opgevoerd. Dit is een unieke kans om deze voorstelling, waarin je bewegingen kan horen en muziek kan zien, nog mee te maken.

Op wo 28 april om 20.30u., tel. 03/286.88.20 of www.CCBe.be.

Theater

'Woyzeck'

Monty Antwerpen

Voor de enscenering van Büchners' 'Woyzeck', sloegen de Nederlandse theatercollectieven 't Barre Land en Maatschappij Discordia nog eens de handen in elkaar. Spelers Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Jorn Heijdenrijk, Peter Kolpa en Czeslaw de Wijs brengen in een nieuwe vertaling het relaas van deze tragische antiheld. 'Ik vind in de natuur van de mens een ontzettende gelijkheid, in de menselijke verhoudingen een onvermijdelijk geweld', schreef de Duitse toneelauteur-medicus Georg Büchner (1813-1837. Deze stelling ligt aan de basis van de teksten die tijdens zijn korte leven het licht zagen. Naast een uitgesproken revolutionair denken bezielt ook het zoeken naar een nieuwe dramatische taal toneelteksten als 'Dantons Tod' en 'Leonce en Lena'. In 'Woyzeck', een stuk dat Büchner nooit volledig heeft kunnen afwerken, staat de door de omgeving getergde mens centraal. De gefragmenteerde tekst schetst hoe deze 'eerste proletariër van het Duitse toneel', om de liefde van zijn vrouw Marie te behouden, geld bijverdient door deel te nemen aan medische experimenten. De moeite is tevergeefs, want Marie duikt met een prachtig uitgedoste tamboermajoor in bed. Waanzin en werkelijkheid worden door elkaar geroerd in enkele medische en militaire machtsspelletjes, waarin Woyzeck wordt vernederd. Uiteindelijk ziet hij geen andere oplossing dan een mes te boren in Maries tengere lijf. 't Barre Land en Maatschappij Discordia zien in dit verhaal een opening om het te hebben over de omkering tussen slachtoffer en dader, denken en handelen en het onvermogen van de mens om met de eigen beperkingen om te gaan.

Van di. 27 tot vr. 30 april om 20.30u, tel. 03/238.91.81.

'Bubba'

Het Gevolg Turnhout

De actrice Ianka Fleerackers maakte vorig seizoen haar debuut als toneelauteur bij de Turnhoutse theatergroep Het Gevolg. Na 'De Ierse Eland', kroop Fleerackers opnieuw in haar pen om 'Bubba' te brouwen. Ze voert deze keer niet alleen de regie, ze staat ook op het podium aan de zijde van Dominique Collet. 'Bubba' vertelt het relaas van een klein kind dat ervan houdt de regels die haar worden opgelegd naar haar eigen hand te zetten. In haar fantasiewereldje heeft niets een vaste betekenis en kan alles in een wip van naam en functie veranderen. Toch vindt Bubba het niet steeds even fijn om alleen te regeren en verlangt ze ook naar een vriendje. Die komt als De Grote Blijver, een geheimzinnige figuur naar wie ze uitkijkt, maar die haar ook een beetje pijn doet. 'Bubba' is een beeldende voorstelling voor kleuters van 5 en 6 jaar waarin klei en plasticine een belangrijk communicatiemiddel vormen.

Op za. 24 en zo. 25 april om 15u., tel. 014/41.69.91 of www.hetgevolg.be.

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK