OP KOMST PODIUM
THEATER
Life on the edge
KC nOna Mechelen
De auteurs Stef Lernous en Nick Kaldunski vertrokken voor 'Life on the edge' van het levensverhaal van de Zwitser Adolf Wölfli. Wölfli was een kunstenaar en vermoedelijke pedofiel die 35 jaar in een psychiatrische instelling doorbracht en daar in isolement een indrukwekkend autobiografisch oeuvre bij elkaar schreef, schilderde en componeerde. Maar veeleer dan zijn biografie op het podium te brengen, wil Abattoir Fermé een productie maken die 'outsiderkunst' interpreteert.
Vier personages (gespeeld door Nick Kaldunski, Tine Van den Wyngaert, Joost Vandecasteele en Griet Boels) ontmoeten elkaar in een restaurant op de rand van de wereld en starten een queeste langsheen religie, wetenschap, kunst, creativiteit, eenzaamheid, trauma's en verloren liefdes.
21-23 en 27-30 oktober, 20.30u., tel. 015/20.37.80 of www.nona.be
Gij
Limelight Kortrijk
Yves De Pauw ging samen met twee muzikanten aan de slag met een tekst van de jonge auteur-regisseur Raven Ruëll. Die laat hier vooral kleinmenselijk gedrag zien. 'Gij' is een verzameling verhalen van de mensen van tram 55, die vertrekt aan het ziekenhuis, de hele stad doorkruist en haar traject eindigt aan het kerkhof. Tussenin ontmoeten mensen elkaar, wordt er gelachen, gevochten, gedronken, gefeest en geweend.
21-23 oktober, 20.15u., tel. 056/22.10.01. Nadien op tournee
Keetje van Heilbron
Kaaitheater Brussel
Bijna twintig jaar nadat hij 'Keetje van Heilbron' - een tekst van de romantische Duitse auteur Heinrich von Kleist - voor het eerst in Duitsland regisseerde, ensceneert Gerardjan Rijnders deze sprookjesachtige komedie bij Toneelgroep Amsterdam. Het eenvoudige, naïeve meisje Keetje van Heilbron ziet in een droom de liefde van haar leven. Als zij deze man in levende lijve ontmoet, blijft ze hem overal achtervolgen en na een aantal onwaarschijnlijke avonturen trouwt zij ten slotte met hem.
22 en 23 oktober, 20.30u., www.kaaitheater.be, tel. 02/201.59.59. Tournee door Nederland
Dédé le taxi
Theater Antigone Kortrijk
'Dédé le taxi' maakt deel uit van de programmatie van Maison Folie, in het kader van Lille2004. De tweetalige muziektheatervoorstelling is een coproductie van Theater Antigone, La Compagnie du Tire - Laine uit Frankrijk en de Veenfabriek uit Nederland.
Dédé is taxichauffeur. Tijdens zijn taxiritten vraagt hij zijn passagiers uit over hun persoonlijke ervaringen, waarover hij tijdens zijn nachtelijke vrije momenten een wetenschappelijk werk tracht te schrijven. Maar Dédé draagt ook een geheim met zich mee. Via beeld, verhaal en muziek worden de levens en lotsbestemmingen van twee mensen geportretteerd. Josse De Pauw schreef de tekst, Paul Koek regisseert, Jos Verbist, Djamel Hadjamar en zes Franse muzikanten staan op het podium.
22-23, 27-30 oktober en 3-6 november, 20.15u.,tel. 056/24 08 87 of www.antigone.be. Nadien op toernee door Vlaanderen, Nederland en Frankrijk
Never go to sleep 1
Nieuwpoorttheater Gent
'Wewilllivestorm' is de naam van de toneelvoorstelling die Benjamin Verdonck gaat maken en spelen in het seizoen 2005-2006. In aanloop zijn dit seizoen een aantal kleine voorstellingen gepland onder de naam 'Never go to sleep'. Een eerste daarvan is nu te zien in het Nieuwpoorttheater.
22 en 23 oktober, 20.30u., tel. 09/223.00.00 www.nieuwpoorttheater.org
Roberto Zucco
KVS Brussel
'Roberto Zucco' is de eerste eigen productie van de KVS sinds die terug op haar vertrouwde stek aan de Arduinkaai zit. Raven Ruëll regisseert het stuk. Het is gebaseerd op een misdaadverhaal dat destijds in Frankrijk veel opzien baarde. Meer in de krant van morgen.
23 oktober, 27-31 oktober en 2-6 november, 20.30u.,tel. 02/ 210.11.12 , www.kvs.be
Sulla en de mus
Victoria Gent
Voor 'Sulla en de mus' werd schrijver Josse De Pauw door Victoria gekoppeld aan ex-theatercriticus Wim Van Gansbeke. De Pauw dook in het levensverhaal van Van Gansbeke en gebruikte dit als vertrekpunt voor een gefictionaliseerde monoloog, die Van Gansbeke op het podium brengt.
27-30 oktober, 20.30u., tel. 09/225.37.32 www.victoria.be. Nadien op tournee.
DANS
Terugblik op de toekomst
STUK Leuven
Het laatste Klapstuk-festival, met Jérôme Bel en Alain Platel als curatoren, deed heel wat vragen rijzen over de aard en de betekenis van de huidige dansproductie. Het festival leek immers in hoofdzaak een staalkaart van wat 'conceptuele dans' voor Jérôme Bel allemaal kan voorstellen. En daar lustte duidelijk niet iedereen pap van. Vragen als: 'Is dit nog wel dans?' of 'Waar moet dit op eindigen?' waren niet van de lucht. Het soort vragen die ook al een halve eeuw over hedendaagse beeldende kunst gesteld worden.
Om de puntjes op de i te zetten achtte Klapstuk daarom de tijd rijp om, één jaar na datum, een debat te organiseren met enkele 'bevoorrechte getuigen'. Dit debat vindt plaats op maandag 25 oktober, om 20.30u. in de Soetezaal van STUK Leuven.
Het debat kadert in de lezingenreeks 'Smeulende kwesties' waaraan ook de KULeuven zijn medewerking levert. Deelnemers zijn uiteraard Jérôme Bel en Alain Platel. Daarnaast is ook choreografe Prue Lang en Guy Gypens, zakelijk leider van Rosas, van de partij. Vanuit journalistieke hoek nemen Elke Van Campenhout (Klara, De Standaard), Jeroen Peeters (De Morgen) en Pieter T'Jonck (Tijd) deel aan het debat. Inkom gratis.
25 oktober, 20.30u. STUK Leuven,toegang gratis
Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE
saskiav