Date 2004-12-09

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords decdidoachievefroeplatelimpossibleinformatiekhanaardenightclubs

THEATER

THEATER

THEATER

Dido

Vlaamse Opera Gent

'Dido' is een samenwerking tussen Muziektheater Transparant en Theater Froe Froe, en is zowel muziek-, jeugd- als poppentheater. De voorstelling is gebaseerd op het klassieke verhaal van Dido en Aeneas. Dat werd door Vergilius opgetekend en werd in de operawereld bekend door de 17de-eeuwse Britse componist Henry Purcell. Het handelt over een tot mislukken gedoemde liefde, omdat de plichten van het dagelijkse leven zo moeilijk te verenigen zijn met dromen, idealen en liefde. Samen met een veelkleurig muzikaal en vocaal ensemble maakt Jan Van Outryve een nieuwe muzikale versie van dit verhaal.

11 dec. om 20u. en 12 dec. om 15u. Informatie: 070/22.02.02. Nadien op reis.

DANS

Dansen onder schot

Stuk Leuven

De week van 13 tot 20 december staat het Stuk in het teken van politiek denken. In dat kader is ook choreograaf Alain Platel te gast. In november ondernam Platel een werktrip naar Ramallah. Hij was daarmee niet aan zijn proefstuk toe: in de winter van 2001 en de zomer van 2002 ging hij al in op een voorstel van Palestijnse artiesten om in de bezette gebieden artistieke samenwerkingsverbanden op te zetten. 'Het werd een van de meest schokkende ervaringen in mijn leven', zegt Platel daarover. 'Niet enkel omdat ik geconfronteerd werd met een inhumane en brutale realiteit. Maar vooral omdat ik ineens het gevoel kreeg dat ik partij moest kiezen.' Op 14 december komen Alain Platel en zijn collega's met een koffer vol beeld-, dans- en tekstmateriaal naar het Stuk. Wat zijn ze daar gaan doen? Wat hebben ze meegemaakt? En vooral, maakt het een verschil?

14 dec. om 20.30u. Gratis, maar reserveren verplicht. Informatie 016/320.300 of www.stuk.be.

Impossible to achieve

Vooruit Gent

Pierre-Rubio is een atypische choreograaf. Zijn werk ontwikkelde zich in een eclectisch parcours langs choreografie, performance, flash-art in nightclubs, literatuur, plastische kunsten en improvisatie. Zijn werkwijze is trouw aan één fundamenteel principe: een autobiografisch aspect bepaalt mee de inhoud en de structuur van de producties. Rubio was hier al vaker te zien, onder meer tijdens KunstenFestivaldesArts in Brussel en Dans In Kortrijk. In Vooruit Gent brengt hij 'Impossible to achieve', een van zijn meest recente voorstellingen.

15 dec. om 20u. Informatie: 09/267.28.28 of www.vooruit.be.

Ma

deSingel Antwerpen

De Bengaals-Britse choreograaf Akram Khan heeft zich op korte tijd opgewerkt tot een vooraanstaande figuur in de hedendaagse dans. Hij combineert klassieke Indische dans met elementen uit de hedendaagse westerse danstraditie. Khans werk is uiterst virtuoos van karakter. Dat blijkt ook weer in zijn laatste werk, 'Ma'. 'Ma' betekent zowel moeder in het Engels als aarde in het Hindi. Khan stelt vragen bij de toestand van de aarde. 'Ma' is een voorstelling voor zeven dansers begeleid door drie Indiase muzikanten en met ondersteunende tekst van Hanif Kureishi.

15-17 dec., 20u. Informatie: 03/248.28.28 of www.desingel.be.

Samenstelling:

Saskia VEREENOOGHE,

Pieter T'JONCK

saskiav