Date 2004-12-26

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords vronskiannakareninascroogemayumanaramperssadvassiligrossmankareninjortay

Spektakel

Mayumana

Koninklijk Circus Brussel

'Mayumana' is een ritmisch spektakel, waarbij het geluid wordt geproduceerd met handen, voeten, water, emmers en zwemvliezen. Dans, kunstperformance, ritme, muziek en humor komen hier samen. De multiculturele herkomst van de performers op het podium creëert een invloedenmix die strekt van oriëntaalse buikdansen tot capoeira, van flamenco tot Australische didgeridoo's.

22 dec. tot 9 jan., om 16.30u. en 20u., 25 december om 17u., 31 december om 21u. Tickets: 02/218.20.15, www.koninklijk-circus.org.

Scrooge, a Christmas Carrol

Capitole Gent

Marnik Baert regisseert de theaterversie van dit legendarische kerstverhaal van Charles Dickens. De hoofdrollen zijn voor Mark Tijsmans, Karel De Ruwe en Mieke Bouve, maar er staan ook 50 figuranten op het podium. De voorstelling wordt muzikaal onderbouwd met kerstliederen. Het verhaal situeert zich in het Victoriaanse Londen: de succesvolle, maar keiharde zakenman Scrooge beschouwt de kerstdagen als een verspilling van tijd en geld. Maar na een bewogen bezoek van drie geesten ondergaat hij een innerlijke metamorfose en ontdekt hij de ware toedracht van Kerstmis.

21-23, 28 en 30 december, 19.30u., 26, 29 december en 2, 5 en 8 januari, 14.30u. en 19.30u. Tickets: 070.34.41.11 of www.sherpa.be.

DANS

Anna Karenina

CC Hasselt

Voor de balletliefhebbers biedt CC Hasselt deze week een mooi programma. Het Nationaal Ballet van de Opera van Boekarest brengt er 'Anna Karenina', naar de roman van Lev Tolstoi. De muziek is een collage van symfonieën, ouvertures en kamermuziek van P.I. Tsjaikofski. De proloog en de epiloog van dit ballet spelen zich af in een treinstation, waar de jonge officier Alexei Vronski de mooie en charmante Anna Karenina ontmoet. Anna en Vronski ontmoeten elkaar steeds vaker in de grote salons van Moskou en St. Petersburg, waar hun liefde bloeit, tot wanhoop van prinses Kitty Schebatzki die verliefd is op Vronski. Uiteindelijk worden beiden ook verliefd op een ander. Het wordt een grote nachtmerrie waarin Karenin en Vronski Anna allebei overladen met liefde en tederheid. Karenin accepteert de affaire van zijn vrouw met de jonge officier niet. Anna wordt ernstig ziek en vraagt aan haar man om haar en Vronski te vergeven. Vronski, bang om Anna te verliezen, doet een poging tot zelfmoord, maar blijft in leven. Als beiden zijn hersteld nemen zij de beslissing om samen door het leven te gaan. Maar de oude vrienden accepteren het niet. Uiteindelijk heeft Anna het gevoel van Vronski niet de liefde te krijgen waar zij zo naar verlangt en springt ze voor de trein.

17 dec., 20u. Tel. 011/22.99.33 of www.cchasselt.be.

Formats

Hallen van Schaarbeek

'Formats' is een 'bonte avond' in de Hallen van Schaarbeek, waar twee Brusselse regisseurs en een choreograaf een werk tonen dat zij in opdracht van het kunstencentrum maakten. Reynaldo Ramperssad brengt 'Je ne pourrai plus sortir de cette forêt'. Geboeid door de soberheid van het werk van Maeterlinck, dat hij theater zonder aangezicht noemt, verkent Reynaldo Ramperssad de verste uithoeken van het oeuvre van deze auteur. Het stuk is een soort eigenzinnig verslag. We zien een voordrachtkunstenaar, een danseres en een zanger die beurtelings commentaar leveren op Pelléas et Mélisande. Virginie Jortay staat hier met 'La Dernière Lettre de Vassili Grossman'.

Eén beeld ligt aan de basis van het stuk: een man, gekleed in een oranje pak, liggend op een berrie die gedragen wordt door twee GI's: Guantánamo. Dit banale beeld, gebed in de ononderbroken stroom van gruwelijke beelden waar wij getuigen van zijn, riep bij Virginie Jortay de herinnering op aan 'La Dernière lettre' van Vassili Grossman. Georges Pradez en Suzy Falk halen deze beroemde brief weer van de zolder. Timothy Couchman, voormalig danser bij William Forsythe ten slotte, brengt 'Twice removed'. Het is zijn eerste voorstelling voor twee dansers, geïnspireerd op een kindertekening.

Van 18 tot 22 dec., 20.30u. Tel. 02/218.21.07 of www.halles.be.