Date 2006-10-13

Publication De Morgen

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords budafesthereistherebudascoopkortrijkdesigninterieurbeeldendethomsonbestandenmichikazu

Een citytrip naar Buda (Kortrijk)

Een citytrip naar Buda (Kortrijk)

Kortrijk l Budafest in Kortrijk, een toonmoment van Buda Kunstencentrum, is niet enkel een theater- of dansfestival, maar een complete culturele citytrip. Het evenement valt samen met de designbeurs Interieur en omvat ook een reuzententoonstelling beeldende kunst.

Door Pieter T'Jonck

Buda biedt een vaste stek aan enkele beeldende kunstenaars. Die zijn hier prominent aanwezig. Kris Verdonck, die steevast de grens tussen theater en beeldende kunst opzoekt, projecteert op de gevels van Budascoop beelden van een man of een vrouw. Door hun latente heroïek vertonen ze parallellen met nationaalsocialistische sculpturen. Dwelling van Alexis Destoop is een video-installatie die in zijn verbeelding van een lege, verstilde wereld vol spookachtige silhouetten aanleunt bij schilderkunst en cinema. Dj Wim Lots en Eavesdropper creëren daarbij een surround soundscape. Anouk De Clerq, de derde artist in residence, toont hier samen met Anton Aeki en Heidi Voet de installatie Hereisthere. Dat werk verkent de grenzen tussen verschillende culturen én verschillende media (video, klank en ruimtelijke installaties). Hereisthere begon als een residentie van drie weken in Peking in het kader van Borderline. Met een website creëren de artiesten een virtueel atelier van digitale bestanden. Voor Budafest zetten ze dat om in een ruimtelijke installatie met klank, beeld en tekst. Alsof dat niet genoeg was, vroeg Budafest Cis Bierinckx, sinds kort directeur van de Beursschouwburg maar ook freelance curator, een tentoonstelling op te zetten. Five rooms for melancholy brengt werk van de Russin Olga Tsjernisjeva, de Belgen Herman Van Ingelem en Freek Wambacq en de Amerikanen Vanessa Renwick en Mungo Thomson. Anders dan de titel doet vermoeden, is het geen droefgeestige tentoonstelling maar een spel met kijken en voelen. De kunstenaars gebruiken herkenbare vormen uit het gewone leven maar dwingen de kijker door hun artistieke ingreep tot een verrassend nieuwe lezing.

Wat kunstenaars Superamas, Stefaan Dheedene en David Subal & Michikazu Matsune denken over Interieur 06 en design in het algemeen kom je te weten op 3x3=Design, een lezingenavond op maandag 16 oktober om 20.15 uur in Budascoop.

Een beeldparcours gidst je door deze tentoonstellingen van 14 tot 22 oktober, in de week van 18 tot 20 uur, in het weekend van 14 tot 18 uur, www.budakortrijk.be.