Date 2006-10-24

Publication De Morgen

Performance(s) Act of Living – Catalogue of Failure

Artist(s) Gambier, Nada

Company / Organization

Keywords livingcataloguefailureactbetekenisvollebuitenstaanderopbouwenbitteremijnbinnenspeelde

Finse choreografe Nada Gambier in België met 'Act of Living'

Finse choreografe Nada Gambier in België met 'Act of Living'

'Je blijft een buitenstaander'

Als je eerste dansvoorstelling succes heeft, wordt de tweede een moeilijke bevalling. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de budgetten en de speelmogelijkheden zijn beperkt. De Finse Nada Gambier heeft net haar tweede af. Act of Living - Catalogue of Failure is geen lachertje, of net wel.

Door Pieter T'Jonck

Na haar studies aan het Brusselse PARTS kreeg Nada Gambier een residentie in het Duitse Essen. Eenzaam en alleen ploeterde ze daar aan een solo. Dat mislukte jammerlijk, maar met de resten van dat werk kon ze verlies in winst omzetten. Autopsy of a Performance was de meest komische solo in jaren, zij het met een bittere nasmaak. Kurkdroog en poedelnaakt vertelde ze over haar depressie. Die was zo groot dat ze zelfs niet meer kon huilen, ook niet als ze een lepel mosterd, drie uien en een hap pilipili binnenspeelde.

Act of Living - Catalogue of Failure is alweer een bittere komedie. Je ziet drie mensen die geen betekenisvolle omgang met elkaar of hun omgeving kunnen opbouwen. 'Pret' is hier een zielloze imitatie van tv-personages of een lusteloze picknick.

Lukt het nog om een plaatsje te veroveren onder de zon?

"De competitie is heel sterk. Je eigen verwachtingen veranderen ook. Mijn eerste solo maakte ik zonder aan de toekomst te denken. Nu moet ik ook voor andere dansers zorgen."

Waarom is België, en zeker Brussel, zo populair bij dansers, ondanks die concurrentie?

"Je hebt hier nog steeds veel artistieke armslag. Ik kan in Finland wel fondsen vinden, maar daar moet een gedetailleerd plan aan voorafgaan. Hier laat men je meer betijen. Ik heb dat nodig om tot een werkstuk te komen. Ik zie het trouwens niet zitten om productie na productie te maken. Mijn moeder denkt daaraan, maar ik ben alleen bezig met wat ik nu maak. Daarna zien we wel."

Je observaties in Act of Living zijn pijnlijk raak. Hoe bereik je dat effect?

"Een groep kent probate middelen om het 'gezellig te houden'. Je speelt het spelletje dat van je verwacht wordt. Maar je verliest jezelf daarin. Ze resulteren in een gevoel van nog meer eenzaamheid. Je ontdekt dat je niet gemaakt bent om in groep te zijn, toch niet zoals het nu gaat. Je blijft een buitenstaander. Dat had ik in elk geval in mijn hoofd toen ik een stuk voor drie mensen wilde maken."

En...?

"Tja, de repetities bevestigden mijn vrees. Er kwam niets voort uit wat we samen ondernamen. Vandaar Catalogue of Failure. Petra Roggel vatte ons werk na een showing in Kaaitheater zo samen. Ze sloeg de spijker op de kop. Wat we tonen is hoe mensen er niet in slagen te communiceren."

Act of Living, vandaag in de Vooruit. Het stuk gaat later op tournee, www.wpzimmer.be

n De dansvoorstelling Act of Living - Catalogue of Failure laat drie mensen zien die geen betekenisvolle omgang met elkaar kunnen opbouwen.