Date 2006-10-27

Publication De Morgen

Performance(s) Couple-like

Artist(s) Levi, KerenDehaes, Ugo

Company / Organization

Keywords couple-likebesnuffelenkoppelwalsjeboeiendansjeinventievekoprollenachteroverhangtfaceless

Elkaar dansend besnuffelen: Dans > 'Couple-like' van Keren Levi en Ugo Dehaes

Elkaar dansend besnuffelen

Dans > 'Couple-like' van Keren Levi en Ugo Dehaes

BRUSSEL l Dansen met twee vereist veel vertrouwen tussen de dansers. Het leidt ook als vanzelf tot een sterke fysieke intimiteit. Alsof je een koppel bent. De Nederlands-Israëlische Keren Levi en Ugo Dehaes exploreren die dunne grens tussen schijn en werkelijkheid in Couple-like.

door Pieter T'Jonck

Levi ontmoette Dehaes toen ze een medechoreograaf zocht voor haar Faceless. Dehaes bedankte ervoor om te tekenen voor een project dat op zijn laatste benen liep. Maar elkaar eens besnuffelen en dan zien wat daaruit voortkwam, daar had hij wel oren naar. Beide dansers hebben immers een verschillende achtergrond. Levi komt uit de formalistische traditie van de moderne dans, Dehaes verdiende zijn sporen bij Meg Stuart en werkte onder andere samen met Charlotte Vanden Eynde. Dat werk stelt meer dan alleen formele kwesties aan de orde.

Dat besnuffelen mondde uit in Couple-like, een stuk over twee mensen die doen alsof ze een koppel zijn. In de loop van het stuk draait het inderdaad zo uit, maar het begint wel anders. Ze gaan op de knieën zitten en brengen hun hoofden tegen elkaar. Zonder dat hun blikken kruisen, wiegen ze rustig, hoofd tegen hoofd, heen en weer. Dan schuiven ze over en onder elkaar door, koprollen over elkaar heen en gebruiken elkaar zelfs als klimrek. Erg acrobatische, soms zelfs adembenemende dans dus, bijvoorbeeld wanneer Dehaes over het strottenhoofd van Levi wipt terwijl ze vervaarlijk achteroverhangt.

Die acrobatie evolueert naar een uitgewerkte dans, en loopt zelfs uit in een walsje en een stukje swing. Maar zeker bij dat walsje gaan ze niet echt voluit. Ze pakken elkaars romp vast, maar houden hun voeten naast die van de ander. Alsof ze niet kunnen beslissen of ze een eenheid, een koppel zullen worden. Dat spelletje zit ook in de blikken. Pas vrij laat kijken ze elkaar diep in de ogen. Dat draait uit op een confrontatie waarbij net geen klappen vallen.

Couple-like biedt qua dans sterke, inventieve momenten, maar kan toch niet altijd boeien. Je blijft als kijker een buitenstaander: je hebt geen zaken met deze ontmoeting. Dat blijkt ook op het einde. Half lachend vallen de twee dansers stil. Schouderophalend kijken ze zowel het publiek als elkaar tersluiks aan. Alsof ze willen zeggen: dit lijkt wel een koppel, maar uiteindelijk is het maar een dansje. Een zeer intiem dansje weliswaar.

Op 27 en 28 oktober in de Monty, Antwerpen. Info: www.monty.be.

'Couple-like' biedt qua dans sterke, inventieve momenten, maar kan niet altijd boeien

n Keren Levi (l.) en Ugo Dehaes spelen twee mensen die doen alsof ze een koppel zijn.