Date 2006-12-11

Publication De Morgen

Performance(s) Import export

Artist(s) Augustijnen, Koen

Company / Organization Les ballets C. de la B

Keywords exportimportwereldhandelaltkirkewerelddelenwindrichtingencouperinwereldshemels

Wanhoop en hoop in één gebaar: Dans > Koen Augustijnen en Les ballets C. de la B. in 'Import export'

Wanhoop en hoop in één gebaar

Dans > Koen Augustijnen en Les ballets C. de la B. in 'Import export'

BRUSSEL l Koen Augustijnen bracht bij Les ballets C. de la B. dansers en muzikanten uit alle werelddelen samen voor een stuk dat ondertussen weer alle windrichtingen aandoet. Import export gaat over de micro-effecten van de 'vrije' wereldhandel.

Door Pieter 't Jonck

Koen Augustijnen wil de onrechtvaardige gevolgen van de 'vrije' wereldhandel laten voelen en zien. Vooral de tragiek van alle mensen die Fort Europa proberen binnen te dringen, gaat hem ter harte. Een decor van containers en kratten (van Jean Bernard Koeman) zet de toon. Augustijnen herneemt er het beproefde recept van Alain Platels Iets op Bach. Hij toont de poëzie achter de rauwe werkelijkheid, niet enkel door die in dans om te zetten, maar door die in te bedden in hemels serene muziek. Guy Van Nueten tekent voor een compositie die elektronische klanken koppelt aan bewerkingen van Franse barokliederen, onder andere van Couperin, live uitgevoerd door strijkkwartet Kirke en alt Steve Dugardin.

Als vanzelf krijgt het stuk door die muzikale onderlegger een nummerstructuur. Drie van de zes performers zijn dan nog acrobaten, die graag hun kunsten demonstreren. Die optelsom van scènes werkt een hecht betoog of scherp beeld over 's werelds onrecht niet in de hand. Wollige vaagheid en choreografische gemeenplaatsen loeren vaak om de hoek.

Toch telt Import export veel gedenkwaardige scènes dankzij de performers, in het bijzonder de Cubaans-Belgische Lazara Rosell Albear.

Tot 9 december en van 12 tot 16 december in Les Tanneurs, Huidevettersstraat, Brussel. Later onder andere in Genk en Leuven, www.fransbrood.com