Date 2007-10-10

Publication De Morgen

Performance(s) It's not Funny

Artist(s) Stuart, Meg

Company / Organization

Keywords

Compleet hysterisch: Komedie met flauwe grappen die leiden tot verhelderende verwarring

Een komedie van Meg Stuart, dat lijkt een contradictio in terminis. De titel is dan ook It's not Funny. De scenografie van Drois Dziersk belooft nochtans slapstick. Er is immers iets loos met de wenteltrap met reuzebrede treden op het podium. We kennen zulke praaltrappen van tv, maar deze heeft veel te hoge treden en loopt op niets uit. Onder de trap staat oude troep. De glitter is bij voorbaat ontmaskerd. Veel scènes steken inderdaad de draak met schone schijn, maar doen dat zo stuntelig dat de grappen zelf lachwekkend worden. Zes performers die met schreeuwerige maillots een idioot musichalldansje uitvoeren, hoe deerniswekkend.

Niet alleen slagen de grappen maar half, ze zijn ook bedenkelijk van smaak of onbegrijpelijk. Kristof van Boven, die het publiek als een volleerd entertainer woorden als 'hepatitis C' oplepelt alsof het om een pikante erotische fantasie ging, dat kan nog net. Maar wat de grap is van een scène waarin Anna MacRae en Vania Rovisco een halve minuut de aap uithangen, is absoluut onduidelijk. Naar het einde wordt It's not Funny ronduit agressief. Rovisco palmt lange tijd de scène in met een conference vol vulgariteiten en kwetsende uitspraken.

Publikumsbeschimpfung anno 2007. De cafémoppen die tot slot de revue passeren, getuigen evenmin van respect voor de kijker.

Is dit nu een demonstratie van onkunde? Toch niet. Daarvoor zijn Stuarts beelden, hoe schabouwelijk ook, te doortrapt. Ze bederft moedwillig elke grap, ze bederft zelfs het stuk. Enkel het decor biedt samenhang. De rest is verwarring. En die slaat over op de kijker. Stuart maakt zo echter iets duidelijk: of iets grappig is of niet hangt af van je kijk op een situatie. Doorgaans laten komedies je toe om op een veilige afstand te lachen met anderen. Hier is die veilige plek niet bepaald. Of en waarmee je lacht, moet je zelf uitmaken.

Kaaitheater, 16/10 tot 18/10