Date 2007-11-23

Publication De Morgen

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords roviscokortrijkbudafestivalgenresraeslokaalbrederdikhassell

Kortrijks kunstenfestival Budafest ziet het groots

Kortrijks kunstenfestival Budafest ziet het groots

KORTRIJK l Vanavond opent Budafest zijn deuren. Dat festival, georganiseerd door Kunstencentrum Buda en CC Kortrijk, biedt een kwalitatief sterk palet aan kunstenaars in diverse genres. Barbara Raes, artistiek leider van Buda, kijkt al met een begerig oog naar de toekomst.

door Pieter T'Jonck

Dit festival brengt theater, dans, muziek, film en tentoonstellingen. Wat is de rode draad?

Raes: "Buda is een kunstencentrum dat ontstond uit het samengaan van onder andere Limelight en Dans in Kortrijk (DIK). DIK was een werkplaats en die traditie houden we hoog. We ruimen veel plaats in voor creatie. De rode draad van het festival is dan ook niet een of ander thema, maar het werk dat de artiesten zoals Sujata Goel en Tarek Halaby, Lilia Mestre of Alexis Destoop hier de afgelopen tijd maakten."

Lokt u actief dwarsverbindingen tussen genres uit? Beeldend kunstenaar Hans Demeulenaere doet iets met danseres Vania Rovisco, beeldend kunstenaar Angelo Vermeulen toont een film.

"De samenwerking Demeulenaere-Rovisco demonstreert de dynamiek van een plek als deze. Hans zag hier Replacement van Meg Stuart, waar Rovisco in optrad. Hij wilde met haar wel eens samenwerken. Dat 'projectje' groeide uit tot een gigantisch project. Een volledig appartement werd vertimmerd tot kunstwerk. Rovisco treedt daar één avond in op. Dat optreden wordt dan weer de basis van een film op het einde van het festival."

Jullie brengen toch ook veel bestaand werk, zelfs van vrij bekende namen als Josse De Pauw en Jan Kuijken, Jon Hassell of Bl!ndman.

"Dat type werk, dat we binnenshuis omschrijven als 'af en straf', biedt een breder kader voor het werk dat hier ontstaat . Bovendien, we werken voor dit festival samen met het CC Kortrijk, dat een breder publiek aanspreekt."

Vele genres, experimenteel en 'groter' werk... Het lijkt alsof jullie een lokaal 'Kunstenfestivaldesarts' nastreven.

"Niets 'lokaal', zeg maar 'Euroregionaal'. Wij hebben intensief contact met veel Franse festivals. Ook over de Belgische taalgrens werken we samen met CC Doornik. We willen samen een groot festival opzetten. Het is wellicht de laatste keer dat Budafest enkel in Kortrijk loopt. De volgende keer is het een festival van de euregio."

Het is niet de eerste keer dat ik dat verhaal hoor.

"Maar nu liggen de kaarten anders, omdat het geen louter politiek verhaal is. Alle centra hebben echt zin om samen een festival op het getouw te zetten. We hopen op subsidies van de EU, maar zelfs als dat niets wordt, gaan we ermee door. "

Tot 5 december, diverse locaties in Kortrijk, www.budakortrijk.be.