Date 2008-02-05

Publication De Morgen

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords

Something Raw dansfestival experimenteert erop los

Geven experiment en performance in Vlaamse kunstencentra de toon aan, boven de Moerdijk houdt men die boot vaak af. Een uitzondering: het Something Raw Festival dat Theater Frascati en ons eigen cultuurhuis De Brakke Grond nu al zeven jaar samen in Amsterdam organiseren. Een gesprek met afscheidnemend programmeur Piet Menu.

Met groeiend succes biedt het festival een staalkaart van al wat jong en gedurfd is in kunstenland. Je kunt er in kort tijdsbestek een kleine vijftien voorstellingen zien.

Dit festival trekt steeds meer volk en ook programmeurs uit het buitenland. Hoe is het begonnen?

Piet Menu: "Aanvankelijk wilde Frascati het festival aan hiphop en breakdance wijden. Maar al vanaf het tweede jaar oriënteerde het Festival zich al meer naar conceptuele dans. Niet toevallig stapte de Brakke Grond toen ook voor het eerst mee in het verhaal. De 'import' uit Vlaanderen bestond vooral uit meer 'conceptuele' dans. Er was in Vlaanderen nauwelijks een hiphopaanbod. Als vanzelf legde het Festival er zich van dan af op toe om het werk van opmerkelijke jonge choreografen te tonen. Later werd dat perspectief verbreed. We spreken nu van een Internationaal Dans- en Performance Festival. We programmeren immers steeds vaker werk dat veel raakpunten vertoont met andere disciplines als beeldende kunst of theater."

Wanneer ben je er zelf ingerold?

"Moos van den Broek van Frascati en Michel Price van Brakke Grond waren de gangmakers van de eerste jaren. Toen Michel wegging heb ik zijn rol overgenomen. Moos is pas dit jaar gestopt."

Wat kenmerkt dit Festival?

"Het gaat over jong werk dat niet noodzakelijk 'af' is. Het heeft een 'rauwe' en een experimentele kant. Dat is ongewoon in Nederland. Op de Dansdagen zie je hier bijvoorbeeld enkel hoogtepunten. Wij tonen daarentegen markante momenten in de ontwikkeling van een artiest. We zoeken ook de grensgebieden van de podiumkunsten op en werken bijvoorbeeld samen met de centra voor beeldende kunst Appel en W139. Zo zijn we een tamelijk unieke plek in Nederland geworden. We boorden een publiek aan voor performance, waarvan niemand zelfs maar geloofde dat het bestond. Heel veel artiesten die hier stonden zijn intussen in de reguliere programmering van theaters terechtgekomen."

Van 5 tot en met 9 februari, Nes Amsterdam. www.brakkegrond.nl