Date 2008-03-05

Publication De Morgen

Performance(s) Mon amour

Artist(s) Rizzo, Christian

Company / Organization

Keywords

Perfectie in de onderwereld: Wonderlijk spel met bollen wordt ontroerend verhaal

Mon amour, een choreografie van de Franse kunstenaar Christian Rizzo, begint met het beeld van een helder wit vlak waarop links een reusachtige, glanzende zwarte bol ligt. Zeven dansers, rug naar het publiek, staan errond, sidderend met hun hele lijf. Een groot wit vlak boven het podium breekt het helle witte licht en hult hen in schaduwen. Dreigende klanken en rookwolken versterken de grauwe sfeer.

Mon amour blijft in die grauwheid hangen, vooral door het sublieme lichtontwerp van Caty Olive, Rizzo's vaste lichtontwerpster. In haar licht lijken de lijven van de dansers soms te vervagen. Mon amour speelt zich zo onmiskenbaar in de onderwereld af. Een zanger-dichter, Mark Tompkins, daalt er als Orfeus in af om de liefde te bezingen en tot leven te wekken. Inderdaad: als hij opkomt gaat het witte vlak van het podium omhoog, alsof een grafsteen opgelicht werd. In die onderwereld leven de dansers naast elkaar. Alleen. Zonder enige pathetiek. In die allenigheid lijken ze op de enorme ronde bollen die schijnbaar autonoom over het podium rollen, tussen de dansers door. Doelloos.

Net zo doelloos zijn de handelingen van de dansers. Soms getuigen ze van toewijding of zelfs ontroering, bijvoorbeeld als ze steeds meer planten aandragen. Maar ze leiden tot niets. Het lijken toevallige vonken van inspiratie in een oeverloze tijd, aan gene zijde van het leven.

Het laatste beeld neemt alle twijfel weg dat we in de onderwereld toefden: de dansers leggen een vrouw, opgerold in foetushouding, op het tafeltje van de verdwenen schrijver. Het grote witte vlak daalt weer neer. Orfeus slaagde niet in zijn missie. De streep licht die overblijft, trekt een grens tussen de zaal, het leven, en het podium, de dood.

De magie van dit werk ligt in zijn onnadrukkelijke, maar buitengewone technische perfectie. Daardoor ontroeren de bizarre beelden. Jammer dat de spanningsboog zo zwak is.

Singel 6/3 (woensdag afgelast)