Date 2008-04-30

Publication De Morgen

Performance(s) How Do You Like My Landscape

Artist(s) De Pauw, ManahVan Eeghem, Bernard

Company / Organization

Keywords pauwepisodemanaheeghemsplasticgrindgodeeghemoogtepisoden

Het woord is God: Apocriefe versie van het stichtingsverhaal

'In het begin was er het woord, en het woord was God.’ Zo opent de Bijbel. Manah De Pauw en Bernard Van Eeghem bieden in 'How do you like my landscape' een eigen versie van dit stichtingsverhaal, vol verwijzingen naar onze wereld. Teksten van Lou Reed, beelden van Caravaggio, maar ook plastic speelgoed passen in het kraam van godin De Pauw, die haar wereld creëert in vier episoden.

Iedereen tracht zich als kind wel eens in te beelden hoe het er echt aan toe ging in Bijbelverhalen als Genesis. Hoe flikte God het bijvoorbeeld om uit een rib van Adam Eva te boetseren? In dit stuk ontspoort die verbeelding tot een bizar spelletje.

In een eerste episode zien we Manah De Pauw achtereen marktkraam staan. Poedelnaakt, op latex handschoenen en een groen plastic schort na, oogt ze eruit als een bizarre kruising tussen een marktkraamster en een dokter. Terwijl Van Eeghems stem het scheppingsverhaal doet, stalt zij haar eigen versie van die schepping uit. Een idyllisch landschap van plastic bergjes, boompjes en diertjes.

In die wereld verschijnt in de tweede episode de mens: het hoofd van Van Eeghemduikt op uit de berg aarde die tussen twee heuveltjes ligt. De Pauw domesticeert deze wereld met harde hand. De dieren vliegen in een kraal, op een varkentje na. Dat wordt geslacht ten behoeve van McDonald's.

In de derde episode oogt het sprookje niet meer zo mooi. Tanks, vrachtwagens en soldaten cirkelen rond een 'bedreigend' bergje grind. Onder dat grind: vijgenbladeren, en daaronder de geslachtsdelen van Van Eeghem.

De Pauw beslist een einde te stellen aan de wereld in de vierde, onthutsende episode. Onder het korstig oppervlak van een verknoeide wereld ligt Van Eeghems lichaam. Naakt. De Pauw wast het en bedekt het met een laken, als een lijk dat afgelegd wordt. De dood als einde van een almachtsfantasie.

O.a. in Campo, Gent, 29 en 30 mei. www.margaritaproduction.be