Archives du Théâtre 140


Dolle show in theater 140



Het Laatste Nieuws

31-12-1963

Dolle show in Theater 140

Het franstalige « Theater 140 » — naar het straatnummer 140 van de Plaskylaan — schreef in zijn internationaal cabaret-theaterfestival « Insollte Crasy Show » op het programma. Dol is deze voorstelling beslist. De kunstenaars, meestal uit Parijse cabaretten met enkele Belgen erbij, hebben daar alleszins goed voor gezorgd.

De hoofdschotel is het optreden van de zeer geestige Jacques Dufilho met zijn korte verhalen, waarin hij vooral steunt op zijn taalvaardigheid en imitatiemogelijkheden. Zijn nummertjes « De boer-krijgsgevangene », « De Patriot » e.a. zijn inderdaad van de bovenste plank.

Anders, maar op hoog peil, zijn ook Angelo Bardi in zijn iet of wat overladen minder fijnzinnig« monologen en Victor Lanoux en Serge Davignac. Die twee laatsten hebben een zeer originele stijl. Zij bewegen soms op het randje van het surrealisme — het zeer plezierige dan — en het poëtische.

Een verrassing is ook de jonge Monique Tarbes met haar harde realistische liedjes. Vooral haar oorspronkelijke voordracht is te bewonderen.

Haar teksten — van haar? — zijn zeer vlot, rauwgeestig, non conformistisch maar eerder wat opgeschroefd.

Welkom was ook de zeer originele kortfilm « De Astronauten » van Chris Marker. Hij brengt niets nieuws maar is bijzonder geestig en goed, vlot uitgewerkt. Hij bezit een bijzondere charme door het gebruik van een postkaarten-kleurendecor, die dikwijls het aquarel benadert. De bewegende figuren zijn ingelast met houterige « stomme film »-bewegingen hetgeen het geheel ten zeerste ten goede komt.

De Belg Serge Davignac deed ook een opgemerkt optreden. Al herinneren zijn stijl, voordracht teksten nogal dikwijls aan Brel toch is het een man die heel wat talent heeft. De muziek bij zijn teksten werd geschreven door zijn begeleider José Veranne.

J.V.H.

Auteur I.V.H.

Publication Het Laatste Nieuws

Performance(s) The Insolite Crazy Show

Date(s) du 1963-12-27 au 1963-12-31

Artiste(s) Jacques DufilhoMonique TarbesAngelo BardiSerge DavignacChris Marker

Compagnie / Organisation