Archives du Théâtre 140


Het 'Théâtre 140' zet zijn tweede jaar in



Het Volk

-

TONEEL TE BRUSSEL

Het « Théâtre 14O » zet zijn tweede jaar in

De h. Jo Dekmine, de jeugdige artistieke directeur van het jonge « Théâtre 140 » aan de Plaskylaan in Schaarbeek, zelf Schaarbekenaar, had de persmensen bijeengebracht op een gezellige conferentie op het podium zelf van zijn mooie schouwburg om hen te onderhouden over zijn plannen voor het nieuwe seizoen 1964-1965.

Hij was blij te kunnen mededelen dat zijn schouwburg nu « gerodeerd » is. Dit wil zeggen : voorzien van alle accommodaties o.m. van een verwarmingsinstallatie die nu geen hinderend lawaai meer maakt zoals tijdens het vorig seizoen, en ook van een gevaarvrije toegang, zodat de bezoekers nu niet meer zullen struikelen over hopen zand en kalk en bouwmaterialen, want de toegang is nu helemaal vrijgekomen. Verleden jaar moest het gezelschap zijn stukken te vlug spelen op een te korte tijd en dit alles wegens de aan gang zijnde bouwwerken.

Want, de mooie en moderne zaal van het « Théâtre 140 » ligt verscholen achter een hoog flatgebouw dat « Europe » heet en dat opgetrokken werd aan de daareven genoemde Plaskylaan te Schaarbeek, op een boogscheut van het Meiserplein.

Dit flatgebouw draagt toevallig het straatnummer 140 en daarmee was ook de naam van het theater vlug gevonden. Dit gebouw is nu eindelijk klaargekomen, wat zeer verheugend is. De zaal die een goede vijfhonderd zitplaatsen telt, die 65 F kosten per avond, zal ieder seizoen tweeduizend zitplaatsen ter beschikking houden tegen de prijs van 30 F. Hiermee zal directeur Jo Dekmine een sociale politiek voeren, die, hopen we, zijn schouwburg ten goede zal komen. Daar « Théâtre 140 » veel jongere toeschouwers aanspreekt, zal, zoals vorig jaar, een dienst voor babysitting worden ingericht, die verleden jaar heel nuttig werk heeft geleverd.

De h. Jo Dekmine kondigde een reeks van zes internationale spektakels aan, die zullen worden opgevoerd tijdens 66 speelavonden. In feite wordt het één liederrecital door Charles Trenet en vijf toneelwerken, die zullen gespeeld worden in de stijl van het « Théâtre 140 », wat zeggen wil : geen « baroquisme » zoals directeur Dekmine het noemt. Voor het overige is het répertoire moeilijk definieerbaar, maar er zit veel humor in. Hiervoor deed hij een beroep op bekende gezelschappen en regisseurs met wereldvermaardheid.

Van 24 september tot en met 11 oktober, alle dagen behalve op maandag, opvoering van « The Knight of the burning Pestle », van Beaumont en Flechter, in het Frans vertaald door Jean-Claude Dumoulin onder de titel - « Le chevalier au pilon flamboyant ». Dit wordt Engelse humor uit het jaar 1611, met Jean-Baptiste Thierrée, de jeune-premier en regisseur, aanvoerder van een gezelschap van jonge toneelspelers, die zelf de rol speelt van « le chevalier » ;

Van 20 tot en met 28 november komt de bekende Franse chansonnier Charles Trenet een « tour de chant » geven ;

Van 17 tot en met 31 december wordt « Hilarious » van Jacques Sternberg op de affiche gebracht, met decors van de vier beroemde karikaturisten Chaval, Siné, Topor en Ylippe ;

Van 5 tot en met 13 februari 1965 komt dan « Smoke », een « tranche de vie » in twee delen, een gedramatizeerde show, een documentaire, lillend van echt leven, met veel improvisatie ;

Van 2 tot en met 14 maart 1965 : opvoering van « Le virage », van Tankred Dorst, wereldcreatie in de Franse taal, in een regie van de Israëliër Moshé Naïm uit Tel-Aviv, door het « Ensemble Théâtral de Paris » ;

Van 25 maart tot en met 10 april komt « L'Echappée belle » op de affiche. Een droombeeld van Henri Garcin, heruitgegeven door Romain Bouteille, dat opgevoerd wordt door drie toneelspelers van de linkeroever en dat gesitueerd wordt in de buurt van Montmartre.

« Théâtre 140 » brengt een répertoire dat moeilijk geclassificeerd kan worden bij de bestaande genres van toneel. We zijn dan ook zeer benieuwd te zien wat het worden zal en wensen inmiddels directeur Jo Dekmine en zijn ondernemende groep veel succes toe.

Prijzen van de abonnementen voor de zes avonden : 300, 500, 700 en 900 fr. Abonnement op de zes premières op vastgestelde data : 750 fr.

L.P.

Auteur L.P.

Publication Het Volk

Performance(s)

Date(s) 1964-01-01

Artiste(s)

Compagnie / Organisation