Archives du Théâtre 140


Israëliet Naïm regisseert Duitser Tankred Dorst



De Standaard

-

Israëliet Naïm regisseert Duitser Tankred Dorst

In Théâtre 140

Er werd een beetje te veel tamtam aangewend, zowel om de jonge Duitse auteur Tankred Dorst als om de nog jongere Israëlitische regisseur Moshe Naïm te Brussel te lanceren. De Franstaligen hebben voor dergelijke publiciteit meer begrip en bereiken daarmede ook meer resultaat dan de Nederlandstaligen (We denken aan de belangstelling voor de Beursschouwburg). In het Schaarbeekse « Théâtre 140 » worden twee éénakters van Tankred Dorst gepresenteerd door een « Ensemble Théâtral de Paris » onder leiding van Moshe Naïm.

« Le Virage » (Franse tekst van Marianne Szemmel en Simone Hilling) is een te lange eenakter om de materialistische georiënteerdheid van het mensdom te aksentueren en « La Grande Imprécation devant les murs de la ville » (Franse tekst van Gaston Jung) is een als Chinese parabel geprezenteerd drama, waarin de wispelturigheid en ook de totale onbereikbaarheid van de man evenals de passionele hunker van de vrouw gestalte wordt gegeven. Allebei de onderwerpen zijn absoluut interessant maar Tankred Dorst gebruikt te veel woorden om een idee te formuleren.

OVER PAARD GETILD

Moshe Naïm verklaarde ons dat Dorst de Amerikaan Albee ver overtreft in talent. De vertoning van beide eenakters kon ons daarvan niet overtuigen, evenmin als van de monteringsdrift van Moshe Naïm, die het teater als middel beschouwt tot « unifier le monde »... De Franstaligen te Brussel tillen graag bepaalde bezoekers over het paard en dat was hier ook het geval want hoe degelijk belde eenakters ook werden geprezenteerd — vooral de decors en kostuums van René Lambert vroegen de aandacht — de interpretatie overtrof geenszins die van zoveel innovaties, die « Toneel Vandaag » in het Nederlands te Brussel programmeert.

Het belangstellende publiek scheen meer vermoeid dan entoesiast te geraken en dat was overigens ten volle te begrijpen.

Het programma blijft in « 140 » op de affiche tot 10 april.

P.v.M.

Auteur P.v.M.

Publication De Standaard

Performance(s) "Le Virage; La Grande Imprécation devant les murs de la ville"

Date(s) du 1965-03-25 au 1965-04-10

Artiste(s) Tankred DorstEnsemble Théâtral de ParisMoshe Naïm

Compagnie / Organisation