Archives du Théâtre 140


Jazz-ballet, vreemd schouwspel van onze tijd



De Nieuwe Gids

19-10-1965

1e INTERNATIONAAL JAZZFESTIVAL TE BRUSSEL

Jazz-ballet, vreemd schouwspel van onze tijd

In het « Théâtre 140 » (Plaskylaan) te Brussel wordt op 23 oktober het eerste internationale jazzfestival van Brussel gehouden. Jo Dekmine, directeur van dit sympathiek theatertje, liep al lang met een dergelijk idee in het hoofd. Maar hij wilde er meer van maken dan een « pleiade van vedetten » ; in de Verenigde Staten verovert het jazzballet langzaam maar zeker een plaats, en Jo Dekmine wilde Europa met deze nieuwe kunstvorm (eigenlijk is het nog een experiment) kennis laten maken.

In een choreografie van Roger Ribes danst The Jerome Andrews Dances Company op grote, volwassen jazz van vijf Europeanen, Michel Roques (sax-tenor en fluit), Jean-Claude Lubin (piano), Jacques Thollot (drums), Jacques Pelzer (alt-sax en fluit) en Benoit Luersin (bas).

De indrukwekkende muziek van de Fransman Michel Roques moet velen in het hoofd blijven : het is zeer persoonlijke, beheerste, soms ietwat schrikkerige muziek, jazz die alleen door een paar zeldzame Amerikanen kan worden overtroffen.

Het ballet lijkt bij de aanvang halfslachtig, bloedarm, maar men wordt er, naarmate de opvoering vordert, wel degelijk van overtuigd dat met de combinatie van jazz en ballet grote mogelijkheden zijn geopend. Men haalt er nu een stofzuiger en een schrijfmachine bij te pas, morgen wat anders. Het zal er vooral op aankomen een evenwicht te vinden tussen een zekere symboliek en de jazz.

« Théâtre 140 » heeft verder iedere avond een attractie op het programma ; van 19 tot 21 oktober komt de Amerikaanse sax-tenor Dexter Gordon en voor 22 en 23 oktober houdt « Théâtre 140 » nog een verrassing in petto.

Op 5 november komen vier grote namen van de hedendaagse jazz met het Gerry Mulligan Quartet U.S.A., dat is samengesteld uit Roy Eldridge, trompet ; Kenny Clark, drums ; Jimmy Wood, bas, en Gerry Mulligan, barytonsax.

Théâtre 140 (de l'Alliance) wordt dus het rendez-vous van iedereen die niet alleen van jazz houdt, maar die er zich ook voor interesseert hoe men op deze muziek kan bewegen, kan aan ballet doen ; dat is op een zeer bevreemdende manier.

P.H.