Archives du Théâtre 140


Britse klownerie in het Théâtre 140



De Standaard

26-12-1965

Britse klownerie in het Théâtre 140

In het « Théâtre 140 » te Schaarbeek, dat er prijs op stelt experimentele vertoningen en innovaties te prezenteren, kan men elke dag tot en met 1 januari een wel uiterst zonderling spektakel... zien.

« The Rubbish Musketeers » is een nog jonge groep (1959) van, in vleiende termen gezegd, muzikale klowns, die de Londense showbusiness onveilig maakt. We kunnen hen het best katalogeren als de tegenhangers van het beruchte « Living Theatre ». Dit laatste, uitgeweken Amerikaanse gezelschap, prezenteert vaak ernstige spektakels, waarbij men ofwel misselijk wordt, ofwel zich schaamt dat men tot het mensenras behoort. « The Rubbish Musketeers » doen, naar onze mening, hetzelfde op komisch gebied. We zeggen « naar onze mening », want best mogelijk dat een jongere generatie er anders over oordeelt, besluitend uit de volle lach die vaak door de zaal donderde en te oordelen naar de drie TV-camera's, die een groot deel van het spektakel kapteerden.

Het eerste deel is nog in zo verre teater, dat het een parodie « beduidt » op « De drie Musketiers » van Alexander Dumas. Maar wat voor een parodie! Men vergelijkt ze wel eens met de stijl van de Marx Brothers, maar dan menen wij, dat deze laatsten nog een intelligente humor verkopen en bij de « British Musketeers » hadden wij de indruk, dat de dwaasheid geëvokeerd werd naar het genre van adulten, die ook eens gekke « komedie » willen spelen.

Het tweede deel van het spektakel bestaat uitsluitend uit klowneske nummers, waarvan men er vele « muzikaal » (lees luidruchtig) zou kunnen noemen. Alleen het zand van de piste ontbrak, al de andere, zowel slordige als vuile cirkusrommel lag te rapen. Grammofoonplaten op een hoofd stuk slaan of er emmers water over uitgieten zijn even versleten gags als het grootste deel van de ontelbare andere, die in absurde sketches te pas komen.

Van harte gegund aan de liefhebbers.

P.v.M.

Auteur P.v.M.

Publication De Standaard

Performance(s) The Rubbish Musketeers

Date(s) du 1965-12-16 au 1966-01-01

Artiste(s) The British Rubbish

Compagnie / Organisation