Archives du Théâtre 140


Geestelijken werden bespot… in parochiezaal



Gazet van Antwerpen

10-11-1966

Geestelijken werden bespot ...in parochiezaal

Het franstalige « Théâtre 140 » is in de belangstelling gekomen omdat daar een vulgair stuk gespeeld wordt, genaamd « Idoles », waarin op platte wijze gespot wordt met kerk en geestelijkheid.

In zoverre, dat de direkteur van dit teater, de h. Dekmine, zelf in een vlugschrift aan de bezoekers, protest heeft aangetekend tegen bepaalde uitlatingen. Hij had het stuk op zijn programma genomen, mits schrapping van bepaalde passages.

De akteurs zouden zich daaraan niet gehouden hebben en op bepaalde momenten zouden ze er nog wat van eigen vinding aan toegevoegd hebben. Zodat het publiek ten slotte ook is gaan protesteren en het geheel een geroep en geschreeuw van jewelste werd.

Zoiets kan elke teaterdirekteur overkomen, maar in dit geval hebben die incidenten een bedenkelijk aspekt. De zaal, waarin gespeeld wordt, is nl. een parochiezaal, eigendom van de Sint-Albertus-parochie van Schaarbeek. Het komt ons voor dat dergelijke voorstellingen daar moesten verboden worden. Wat zeker het geval zou zijn geweest, moesten de inrichters Vlamingen zijn. Thans is er van verbod geen sprake en bevat het parochieblad zelfs een propaganda-artikel voor dat stuk. In dat artikel wordt niet het minste voorbehoud gemaakt voor de vulgaire en beledigende inhoud, al blijkt uit de thans afgelegde verklaringen van de schouwburgdirekteur dat hij de verwerpelijke info terdege kende. Het parochieblad vermeldt zelfs niet dat dit stuk slechts voor volwassenen is.

Auteur

Publication Gazet van Antwerpen

Performance(s) Les Idoles

Date(s) du 1966-11-03 au 1966-11-06

Artiste(s)

Compagnie / Organisation Le Théâtre du Bilboquet