Archives du Théâtre 140


'Kooien' door 'Studio Amsterdam' in 'Théâtre 140'



Het Laatste Nieuws

8-2-1968

TONEEL TE BRUSSEL

« Kooien » door « Studio Amsterdam » in « Théâtre 140 »

DOOR het Kunst- en Cultuurverbond wordt op zaterdag 10 februari, om 20 u. 30, een toneelvoorstelling ingericht tijdens welke « Studio Amsterdam » een opvoering zal brengen van « Kooien » (Cages), van de Amerikaanse schrijver Lewis John Carlino.

Enkele weken geleden kwam ditzelfde gezelschap van « Kooien » een voorstelling geven in de Beursschouwburg te Brussel. Naar aanleiding van deze opvoering schreven wij o.m. het volgende.

De twee enige vertolkers van het stuk, Andrea Domburg en Ton Lensink, vergastten ons op een sterke uitbeelding, die even schitterend werd geregisseerd door Kees van Iersel in een rauwe, geslaagde Nederlandse tekst van Gerrit Kouwenaar. Het mooie decor werd ontworpen door Siet Zuyderland.

Andrea Domburg en Ton Lensink tekenden op aangrijpende wijze twee personages die vooral in het tweede gedeelte, in vele opzichten herinneren aan Martha en George, het echtpaar uit « Wie is bang voor Virginia Woolf? » van Edward Albee. In « Kooien » toont Carlino ons trouwens de totale vervreemding tussen man en vrouw, die tot sadisme en agressie leidt. Elke poging om zich uit deze psychische opsluiting los te maken door een vlucht in het verleden of in een oerstaat mislukt. Als dieren blijven zij opgesloten in « de kooi », die zij rondom zichzelf hebben opgetrokken.

Carlino is een 35-jarige Amerikaan, ongeveer even oud als Edward Albee. Zijn werk « Cages » werd te New York in 1964 gecreëerd met Shelley Winters en Jack Warden in de twee rollen. Een jaar vroeger werd van hem « Telemachus Clay » te New York gespeeld, een stuk dat in 1965 eveneens door « Studio » werd opgevoerd. In 1960 behaalde Carlino een graad in dramaturgie aan de universiteit van Zuid-Caiifornië. Hij schreef een tiental toneelstukken, ongeveer evenveel TV-spelen en filmscenario's. Het zou ons niet verbazen mocht Carlino voor zijn thema voor « Cages » beïnvloed zijn door « Virginia Woolf », ofschoon beide werken in handeling en dialoog totaal verschillend zijn. De twee personages in « Cages » hebben in het tweede gedeelte van het stuk nog weinig menselijks, waardoor dit tweede gedeelte ons minder boeit dan het eerste, waarin de twee figuren veel dichter bij ons staan. De twee rollen stellen echter zeer zware eisen aan de vertolkers, die over het volledige gamma van uitbeeldingsvermogen moeten beschikken, Andrea Domburg vooral bleek haar rol meesterlijk te beheersen, ofschoon Ton Lensink steeds op haar hoogte bleef in een personage dat door de schrijver met enigszins minder « facetten » werd bedacht. Het is in elk geval een belangwekkende toneelavond.

Plaatsen voor de voorstelling in het « Théatre 140 » kunnen voorbehouden worden in de schouwburg zelf, ofwel bij « Culturele Aktie », Koningsstraat 10 te Brussel, tel. ; 11.93.80.

S.K.

Auteur S.K.

Publication Het Laatste Nieuws

Performance(s) Kooien

Date(s) 1968-02-10

Artiste(s) Lewis John Carlino

Compagnie / Organisation Studio Amsterdam