Archives du Théâtre 140


Naaktheid brengt politie op de been. Zal Living Theatre in '140' te Brussel mogen begaan?De Nieuwe Gazet

9-12-1969

ZAL LIVING THEATRE IN « 140 » TE BRUSSEL MOGEN BEGAAN?

Naaktheid brengt politie op de been

Er werd te Rome, waar zij tot voor kort huisden, over obsceniteit en naaktheid gesproken. Julian Beck en Judith Malina werden samen met hun geestelijke zonen en dochters die het Living Theatre vormen, uit Italië gewezen. Zij zijn nu recht naar België komen afgezakt. Zij treden namelijk van 10 december af te Brussel in het « Théâtre 140 » op, waar zij gekende gasten zijn.

De Belgische politie heeft dat bezoek blijkbaar al goed voorbereid. Tot tweemaal toe werd in de schouwburg van de Plaskylaan aangebeld en directeur Dekmine werd ondervraagd alsof hij nu al met zekerheid wist of één van de Living-kornuiten zich al dan niet in adamskostuum zal vertonen.

Nadat onlangs nog maatregelen werden genomen tegen literatuur die eerst een staatsprijs had toegewezen gekregen is het normaal dat de naaktgeruchten uit Italië dubbel hard klinken. De politie zou echter goed moeten weten dat hun optreden koren op de molen is van de Living-mensen. In hun betoog tegen de maatschappij zijn de gerechtsdienaars hun eerste steen des aanstoots. Alleen daarom is het voor de vrienden van Julian Beck voldoende te weten dat zij in Italië optreden of in een ander land waar de politie hun spektakel in het oog houdt, om hun naaktheid de zaal in te sturen.

In Paradise Now, het werk waarmee zij te Brussel van wal steken, leggen de acteurs op geen enkel ogenblik naaktspelen op. Wij woonden te Avignon de creatie bij, en waren er getuigen van dat zij weten hoever zij zich mogen uitkleden. Na hun « happening », hun « free theatre », hun « vragend theater » komen zij met hun « antwoordend theater » op vreedzame manier de maatschappij contesteren. Er wordt evenwel in « Paradise Now » weinig gesproken en veel bewogen, want Beck is van oordeel dat dit werk een « blij » vertoon is, in tegenstelling met wat zij vroeger te zien gaven.

Er worden in het « Théâtre 140 » te Brussel vier voorstellingen gegeven van hun vroegere « Mysteries and smaller Pieces » (van 18 tot 21 december) en ook « Paradise Now », het te Rome gewraakte stuk, wordt er slechts vier keer op de planken gebracht (van 10 tot 13 december). Omdat zij die laatste reeks te kort vinden of om welke reden ook wordt dat Paradijs ook in hall 10 van de Heizel opgevoerd. Geen zitplaatsen, geen toneel, luidt het. De toeschouwers zitten dus op de duimen en de acteurs acteren in hun midden, als een zuivere improvisatie.

Daar zou wel eens werk kunnen inzitten voor zeden- en andere politie. Want in de Heizel zou dat wel een exhibitie in zuivere happening-slijl kunnen worden, waarbij broek en hemd naar de duivel worden gegooid.

E.D.C.

Auteur Eddy De Cock

Publication De Nieuwe Gazet

Performance(s) Paradise Now

Date(s) du 1969-12-10 au 1969-12-13

Artiste(s)

Compagnie / Organisation The Living Theatre