Archives du Théâtre 140


'La Mama' - totaal Theater uit Londen - op Europees Tournee ook in ons land. Optreden te Brussel in 'Théâtre 140' en te Antwerpen in het 'Openluchttheater Rivierenhof'



De Volksgazet

14-6-1970

"LA MAMA" - totaal Theater uit Londen - op Europees Tournee ook in ons Land

Optreden te Brussel in "Théâtre 140" en te Antwerpen in het "Openluchttheater Rivierenhof"

Ons land heeft de laatste jaren al enkele keren het bezoek ontvangen van buitenlandse groepen als het « Living Theater », het « Bread en Puppet Theater » of het Nederlandse « Theater Terzijde », alle groepen die een nieuw experimenteel toneel beoefenen, waaraan de meeste van onze eigen gezelschappen nog lang niet toe zijn.

Deze theater-evenementen grepen meestal plaats in het kader van een of andere rondreis van de betreffende gezelschappen en het spreekt dan ook vanzelf dat slechts de meest bijdetijdse theaters op hun programma werden ingeschreven.

FRANSTALIGEN

Een en ander maakte dat vooral onze Franstalige landgenoten, die qua theatercultuur wel een eindje verder staan dan de Vlaamse paradijsvogels, werden bevoordeeld en met eigen ogen een deel van de toneelevolutie der laatste jaren konden meemaken. De enkele Vlaamse toneelliefhebber, voor wie theater meer is dan het « uitbeelden » van een verhaaltje, bleef in de kou staan of moest zorgen dat hij er in « Théâtre 140 » te Brussel of in het toneellabo van Leuven-Frans bijgeraakte.

Uitzonderingen zoals het bezoek van het « Theater Terzijde » vorig jaar aan het Antwerps Fakkelteater — een artistiek en financieel succes — werden, om welke reden dan ook, niet meer herhaald.

LA MAMA

Het is dan ook met onverdeeld genoegen dat we vernemen dat bij de Europa tournee van het Londense « La Mama »-theater naast Brussel — « Théâtre 140 » — ook Antwerpen op het programma is genomen.

Het Initiatief daartoe komt van het pas opgerichte organisatie en producing centrum « Open Scenery ».

Het is de bedoeling van het centrum, net zoals dat reeds met pop-music gebeurt, ook de rest van de subcultuur via organisaties in het Vlaamse land aan bod te laten komen.

Hun eerste project is dus het optreden van de experimentele theatergroep « La Mama » uit Londen.

« La Mama » is een jong theater, in het leven geroepen door Berth Porter en Peter Reid, twee ex-leden van het beroemde Ellen Stewart gezelschap : « La Mama Troupe » in New York.

Hun « Total Theatre » — een poging tot legende dialoog tussen acteurs en toeschouwers — behelst o.m. de technieken van Tom O'Horgon, Grotowski en hun eigen theater-experimenten.

GROUPJUICE

Op hun Belgische tournee zal « La Mama » « Groupjuice » opvoeren. Het stuk is gebaseerd op improvisatie met visuele en gesproken handelingen en mime. Het behandelt de groepsbetrekkingen tussen henzelf, met andere groepen en met een leider.

Tijdens de ca. twee uren durende opvoering zullen verscheidene ondervindingen betreffende groepsverhoudingen worden uitgetest. Een voorbeeld : hoe reageren mensen in groep bijvoorbeeld op de dood op iemand uit de groep. Het optreden van « La Mama » blijft steeds een test, een experiment. Het stuk dat ze behandelen biedt geen oplossing maar is enkel een poging om hetgeen in iedereen aanwezig is los te maken in de hoop dat de toeschouwer er het zijne mee zal doen.

LIVE

De première van Groupjuice — een groepsactie geconstrueerd door de groep zelf — had plaats op het Internationaal Theaterfestival van Nancy in april 1969 waar het door pers en publiek enthousiast onthaald werd. Of hetzelfde in België het geval zal zijn, valt natuurlijk af te wachten.

Het voorprogramma, verzorgd door de Antwerpse beat-groep « Live » — met een nieuw repertorium — zal er ongetwijfeld toe bijdragen van het bezoek van « La Mama » iets anders te maken dan steriel theater-zitten.

De groep treedt zaterdag 27 juni op in het Openluchttheater, Ter Rivierenhof, Deurne. Ingeval van slecht weer gaat de voorstelling door in het Theater van het Cultuurcentrum, Frans Messingstraat 36, Deurne. De toegangsprijs bedraagt in voorverkoop 60 F ; de avond zelf 70 F. De lokatie is open bij Pick Out : Tel. 33.13.25; Egmont : Tel. 24.37.13; Open Scenery : Tel. 66.81.68.

In Brussel is « La Mama » op 25 en 26 juni te gast in het « Théâtre 140 », Avenue Plaskv 140. Hier bedraagt de toegangsprijs 100 F.

F.B.

Auteur F.B.

Publication De Volksgazet

Performance(s) The Hilton Keen blow your chances top of the heap golden personality show of the week

Date(s) du 1970-06-25 au 1970-06-26

Artiste(s) La Mama (Londen)

Compagnie / Organisation