Archives du Théâtre 140


Negende seizoen in théâtre 140



Het Volk

7-10-1971

Negende seizoen in théâtre 140

In de gezellige woning van decorateur Fred Langenberg, aan de Louizalaan, heeft Jo Dekmine, de directeur van het Schaarbeekse « Théâtre 140 » zijn jaarlijkse persconferentie gehouden.

We mogen niet aan immobilisme gaan doen — aldus Jo Dekmine — het is krankzinnig te gaan praten in de maand oktober over wat we zinnens zijn aan te vangen in maart of in april van het volgend jaar. Dat noemt de directeur het plezier vergallen en van het theater een routinespel maken. Naar zijn oordeel moet theater avontuur blijven.

Drie jaar geleden schafte het « Théâtre 140 » het systeem van de abonnementen af. Een schouwburg is geen stempellokaal, aldus Jo Dekmine.

De directeur wees op de moeilijkheden die hij in april jl. heeft gehad naar aanleiding van het optreden van de groep « The Ridiculous ».

Voor het volgende jaar zal Jo Dekmine het principe huldigen van een vrije toegang tot de premières van de avant-gardestukken.

In de plaats van een programma voor te stellen, kwam Dekmine aandragen met enkele pertinente vragen aan het publiek van zijn theater. De achtste van deze vragen luidt aldus :

« Wat ook uw mening weze over het laatste spektakel voorgesteld door het « Living Theatre », bent u bereid uw vriendschap te betuigen voor Julian Beck en voor zijn vrouw Judith Malina, die gevangen worden gehouden in Brazilië? Het zonder uitwerking blijven van het vreedzaam protest van Julian Beck heeft diegenen die nooit één frank spenderen aan een verliezer, de stuipen op het lijf gejaagd. Is u niet van mening dat we een tekort hebben aan naïeve idealisten? »

Alhoewel het « Théâtre 140 » geen affiche heeft voor het komende seizoen wist directeur Dekmine toch te vertellen dat op 12 oktober de groep « Velvet Underground » zal optreden, een pop-groep die werd opgericht door Andy Warholl. Van 14 tot 19 oktober, optreden van de zangeres Marie Laforêt. Magali Noël met « Un soir avec Boris Vian ». Van 21 oktober af optreden van de groep « Théâtre du Café de la Gare ».

L.P.

Auteur Leo Persyn

Publication Het Volk

Performance(s)

Date(s) 1971-10-07

Artiste(s)

Compagnie / Organisation