Archives du Théâtre 140


'Théâtre 140' 'La Mama of London' op bezoek met 'R.M. Renfield Age 29'



Het Volk

1-2-1972

"Théâtre 140"

« La Mama of London » op bezoek met « R.M. Renfield Age 29 »

Jo Dekmine is een zeer actief en een zeer handig man, die groepen en gezelschappen uit het buitenland naar zijn schouwburg weet te lokken, waar steeds heel jong Brussel storm voor loopt. Dit was dan donderdagavond weer eens het geval met het optreden van de groep « La Mama of London » met « R.M. Renfield Age 29 ».

Het is wel een heksentoer om dit gezelschap amper twee weken na de Londense creatie reeds in Brussel te krijgen, maar Jo Dekmine staat inderdaad voor niets.

De h. R.M. Renfield is dus een gek, een man met een dubbele persoonlijkheid, of zelfs met een driedubbel. Hij is door een aantal psychiaters onderzocht en die zijn alle akkoord om hem krankzinnig te verklaren. Hij geeft dit trouwens zelf toe. Hij is een maanzieke, die af en toe zijn gekke kuren krijgt. Maar deze rare man heeft ook wel momenten waarin hij de wereld en de zaken nuchter bekijkt. Maar dan begint hij vervaarlijk te schelden op de maatschappij, omdat deze maatschappij hem in de toestand heeft gebracht waarin hij verkeert. R.M. Renfield zou willen vrij zijn, vrij als een vogel, vrij als een vlieg. Dit tafereel is van een beklemmende tragiek.

In zijn luciede ogenblikken valt de zieke ook de wetenschap aan, omdat de wetenschap geen antwoord weet te geven op al zijn problemen, omdat de wetenschap niet eens zijn geval kan uitleggen, laat staan er een oplossing voor vinden. R.M. Rensfield kent ook ogenblikken van zgn. « spontane » gekheid, ofwel periode van overspanning, die op een artificiële manier worden verwekt door een « behandeling » van specialisten. In deze taferelen is de zieke Rensfield grandioos. Hij herleeft het Engelse Elisabethaanse tijdperk, met een storm à la Shakespeare, en een paar eeuwen nadien maakt hij een tuinfeest mee in de Victoriaanse periode. Zijn geest is op drift geslagen, zoals dat kan gebeuren wanneer iemand « geestverruimende middelen » gebruikt.

In « R.M. Rensfield » komen ook wel dingen voor die denken doen aan « Jesus Christ Superstar », een show waarin dezelfde thema's worden behandeld, die stoelen op een « new-look » in de benadering van het leven van de Mesias.

De twintig tafereeltjes van « R.M. Rensfield Age 29 » zijn wel afwisselend en amusant om zien. Er is veel beweging in en er wordt in gezongen, gedanst en muziek gespeeld. Lang duurt de voorstelling niet want met de gebruikelijke vertraging in het « Théâtre 140 » was om iets na tien uur alles reeds afgelopen.

De vier jonge mensen van « La Mama of London » zijn één voor één grote artiesten, die het vak schitterend beleven. De muzikale begeleiding, zachte pianomuziek, gitaargetokkel en liedjes die aan folksongs doen denken, is sterk geritmeerd en heel zangerig.

Het groepje van « La Mama of London » heeft een hoogstaande voorstelling gebracht en een man als Paddy Swanson, die de onnozele gek speelt, zou in Nicolai Gogols bekende toneelwerk ook een goede beurt maken. Hij speelt op grandioze wijze de schizofreen Rensfield.

L-P.

Auteur L.P.

Publication Het Volk

Performance(s) R.M. Renfield Age 29

Date(s) du 1972-01-27 au 1972-01-29

Artiste(s) La Mama (Londen)

Compagnie / Organisation