Archives du Théâtre 140


Triomfantelijke voorstelling in 'Theater 140' 'La Vie de Jean-Baptiste Poquelin, dit Molière' door het 'Théâtre de la Salamandre du Havre'



Het Volk

11-2-1974

Triomfantelijke voorstelling In "Theater 140"

"La Vie de Jean-Baptiste Poquelin, dit Molière"

door het "Théâtre de la Salamandre du Havre"

BRUSSEL. — Menig literair-historicus zal wellicht de wenkbrauwen fronsen bij het aanschouwen van deze satirische achttien tafereeltjes die de werkgroep van het dynamisch "Théâtre de la Salamandre" van de Franse havenstad maakte op het leven van de achtbare heer Molière. Met het andere samenspel "Mistero Buffo" is dit wel het best geslaagde spektakel dat we de jongste jaren hebben te zien gekregen. Het is dan ook niet te verwonderen dat beide spektakels furore hebben gemaakt op het Zomertheaterfestival van Avignon in 1973.

Het lijken wel de Marx Brothers, die clowneske figuren en er lopen er een paar bij met de bleke snuit van de verwonderde Charley Chaplin in zijn stomme films, ook hebben ze iets van de Frères Jacques. De opgegeven data van de gebeurtenissen zijn allemaal historisch juist, maar dat die gebeurtenissen zouden hebben plaats gehad in de vorm en op de manier waarop deze goochelaars van de scène die tentoon spreiden is wel pertinent onjuist, maar daarom te plezieriger, ook met al die anachronistische scène-muziek erbij. Poquelin danst met zijn eerste vrouw Madeleine een meeslepende tango. Tjsaikowski, Gounod, Beethoven en Mendelssohn komen er eveneens aan te pas...

We komen tot de bevinding dat de tijd van Molière al even contestatair is geweest als de onze nu is. De "Roi Soleil" wordt voorgesteld als een reactionair. Waarom? Omdat hij de stipendia van de toneelspelers te laag houdt. En Molières fameuze "Tartuffe" wordt door het Hof verboden. De "Éminence grise" in heel deze zaak is kardinaal Richelieu. Touquet was een minister van Financiën naar hun hart, maar Colbert moet het natuurlijk ontgelden. Molières vrienden : Bernier, Boileau, Chapelle en La Fontaine doen dapper mee. Het drinkgelag van Auteuil, waar veel om te doen is geweest, wordt lekker in de kleur gezet.

Het is met de technisch volmaakte mime, de "commedia dell'arte-stijl", de knipoogjes naar het opgetogen publiek, de uiterst verfijnde belichting, de spontaneïteit van de actie een kanjer van een produktie geworden.

De jongeren die houder zijn van een C.J.P. (Cultureel Jongeren Paspoort) kunnen de voorstelling van dit spektakel zien tegen sterk verminderde prijs.

Nog voorstellingen tot en met 9 februari, telkens te 20 u. 30 in de zaal "Theater 140" aan de Eugène Plaskylaan te Schaarbeek.

L. P.

Auteur L.P.

Publication Journal d'Europe

Performance(s) La vie de Jean Baptiste Poquelin dit Molière

Date(s) du 1974-02-05 au 1974-02-09

Artiste(s)

Compagnie / Organisation Théâtre de la Salamandre