Archives du Théâtre 140


Vijf vrouwen in het 'Theater 140'. Een onverwachte Jo Dekmine



Het Volk

8-10-1975

Vijf vrouwen in het "Theater 140"

EEN ONVERWACHTE JO DEKMINE

BRUSSEL. — We kennen Jo Dekmine, de dynamische directeur van het "Theater 140", reeds vele jaren als de verwoede renovator, de man die bijzonder veel van experimenten houdt en ook wel van lawaaierige muziek. Hij loopt de meeste Westeuropese steden af : Parijs, Dusseldorf, Amsterdam en Londen, waar hij de theaters afschuimt, om naar zijn oordeel, steeds nieuwe interessante dingen te vinden. Wanneer we nu de aanvang van het seizoen 1975-76 onder de ogen krijgen, dan hebben we de indruk dat deze turbulente man de weg naar Canossa is opgegaan.... Hij betreedt plots geheel andere wegen, maar dat is waarschijnlijk maar tijdelijk.

"Léger en août" van Denise Boval en onder een regie van Viviane Théophilidès, heeft als toneelwerk inderdaad helemaal niets extravagants. Oordeel zelf over de tranerige inhoud van dit werk, waardoor onze groottantes in vervoering zouden zijn gebracht. Het is inderdaad een bijzonder tragisch gebeuren, want het stuk handelt over de manier van denken en over de reacties van vijf jonge vrouwen, die door een uiterste materiële noodtoestand gedwongen, onder de invloed van enkele zgn. "dokters" worden verplicht tegen betaling hun ongeboren kinderen af te staan. De actie speelt zich af tussen de hagelblanke muren van een kliniek, weliswaar gerieflijk en uiterst hygiënisch, maar ellendig zielloos en onpersoonlijk.

Het toneelwerk dat dus door een vrouw werd geschreven, door vijf vrouwen wordt gespeeld en dat tevens door een vrouw wordt geregisseerd, past eigenlijk wel goed in het raam van het Internationaal Jaar van de Vrouw. Het toneelwerk werd gespeeld tijdens het theaterfestival van Avignon, verleden zomer.

Voorstellingen tot 12 oktober, telkens te 20 u. 30. In het "Theater 140", Eugène Plaskylaan 140, in Schaarbeek (Meiserplein).

L.P.

Auteur L.P.

Publication Het Volk

Performance(s) Légère en août

Date(s) du 1975-10-07 au 1975-10-12

Artiste(s) Les AthevainsDenise Bonal

Compagnie / Organisation