Archives du Théâtre 140


Wachtende vrouwen ondereen



De Standaard

9-10-1975

Wachtende vrouwen ondereen

BRUSSEL. - Vijf vrouwen wachten in een speciaal tehuis op de geboorte van hun kind. Geen blijde verwachting. Maar 'n gedwongene. Voor één onder hen loopt zij zelfs fataal af. Omdat de vrouw niet kan wachten tot het einde.

Zij is niet opgewassen tegen het vooruitzicht haar kind na de geboorte te moeten afstaan. Nochtans heeft zij daar in toegestemd, toen zij naar dit tehuis kwam : daar worden baby's door hun moeders verkocht aan onvruchtbare vrouwen die wél een kind willen. Het tehuis staat in voor alle onkosten, en maakt woekerwinst.

Onder de vijf vrouwen in « Légère en août », geschreven door Denise Bonal en opgevoerd door de Parijse Compagnie Les Athevains, in de regie van Viviane Theophilides, tot zondag in het teater 140 te Schaarbeek, — onder die vijf vrouwen is er slechts één gehuwde. Die komt al voor de derde maal een baby verkopen: daarna zal haar appartement helemaal ingericht zijn en kan een vierde kind komen, en blijven. De overige vier vrouwen zijn ongehuwd: tegen hun bedoeling zwanger geworden of in de steek gelaten door de vader. Geen onder hen wil van abortus, één omdat zij het al eens heeft laten doen, in het geheim.

Het stuk toont de vijf vrouwen, onder toezicht van « Mademoiselle », die de tijd doorbrengen met wachten, zich vervelen, kankeren, twijfelen. De verveling slaat soms op de zaal over. Omdat regie en vertolking de tekst niet hoog genoeg optillen. Het gegeven is nochtans boeiend. Maar het peil van de wachtende vrouwen in Ingmar Bergmans film « Nära livet » (Op de drempel van het leven) wordt niet bereikt.

(jdr)

Auteur Jef De Roeck

Publication De Standaard

Performance(s) Légère en août

Date(s) du 1975-10-07 au 1975-10-12

Artiste(s) Les AthevainsDenise Bonal

Compagnie / Organisation