Archives du Théâtre 140


'Camera Obscura' brengt 'Prometheus' (Fr. Marijnen) naar Schaarbeek



De Nieuwe Gids

13-5-1976

(13, 14 en 15 mei)

„Camera Obscura" brengt „Prometheus" (Fr. Marijnen) naar Schaarbeek

BRUSSEL. — Reeds vorige week hebben wij, na een gesprekje dat we hadden met Jo Dekmine, de directeur van het "Theater 140" melding gemaakt van de animatie deze dagen van de oude Hallen van Schaarbeek (achter de St.-Mariakerk), waar o.m. Frans Marijnen, een van onze beste culturele ambassadeurs samen met Tone Brulin in de Verenigde Staten, zal optreden met zijn eigen gezelschap „Camera Obscura".

In samenwerking met het Contact- en Cultuurcentrum komt Marijnen naar Schaarbeek met zijn jongste produktie, de geactualiseerde versie van de Prometheusmythe. Dit gebeurt dan op 13, 14 en 15 mei, telkens te 20u.30 in de Koninklijke St-Mariastraat.

De voorstelling neemt wel enkele grand-guignol allures aan, een formule die wel kenschetsend kan worden genoemd voor de methodes gebruikt door de surrealist die Frans Marijnen is, en die er dus de auteur en de regisseur van is.

Deze "Prometheus" wordt in, een clean-hospitaldecor gespeeld. Dit brengt voor de toeschouwer mee dat hij bij het betreden van de zaal zal worden omgord met een witte schort.

Daar de spelende groep eigenlijk multinationaal is samengesteld, spreken de optredende acteurs allemaal hun eigen taal. Je hoort bijgevolg Nederlands, Engels, Pools en Fins, enz., maar blijkbaar geen Frans, wat in de gemeente van burgemeester Nols bevreemdend mag worden genoemd en zeer uitzonderlijk. Dit vreemde taalgebruik betekent evenwel geen barrière. De enscenering is dermate aangrijpend en daardoor sprekend voor zichzelf.

Ingang: Grondwetstraat 18. Plaatsbespreking: tel. 02/734.46 31 en 14 u. tot 17 u.

Auteur

Publication De Nieuwe Gids

Performance(s) Prometheus

Date(s) du 1976-05-13 au 1976-05-15

Artiste(s) Camera ObscuraFranz Marijnen

Compagnie / Organisation