Archives du Théâtre 140


Leider van Living Theatre in levende lijve op de TV



Het Laatste Nieuws

10-2-1977

Leider van Living Theatre in levende lijve op de TV

Julian Beck (« wanneer ik het zou kunnen zeggen, zou ik het je vertellen »), voortdurend op zoek naar de ideale communicatievorm

Verduidelijkend over werk en werksysteem geeft Carlos Tindemans een uitleg over het volkomen samengaan van het programma (de politieke mededeling) en het werk (de theatrale gebeurtenis).

François Beuckelaers en assistente Pitou De Stickere zijn gaan grasduinen in het vele beeldmateriaal, waarover de BRT beschikt. Annie De Clerck:

« Het is formidabel nu vast te stellen over welk materiaal wij beschikken. Wij hebben wel erg moeten snoeien. Maar toch kunnen wij eigen filmfragmenten geven uit « The Connection » (1964), uit « The Brig », uit « Paradise Now », het opschudding verwekkende spektakel in Avignon (1968) en natuurlijk van hun laatste spektakel, dat zij in Brussel voor enkele weken hebben voorgesteld. Wij hebben in deze « Persona » eigenlijk een verbindingslijn willen leggen van 1964, over 1968 tot vandaag ».

Ondanks de beperkte tijd is de ploeg daar uitstekend in geslaagd. Met een boeiende figuur als Julian Beck is dit schijnbaar gemakkelijk. Het is echter een hele opgave om achter het « masker » van een door het theater bezeten man door te dringen.

Het programma eindigt met de woorden « que faire? » (wat te doen?). Wij kunnen voorlopig slechts zeggen: kijken, naar dit gevoelsgeladen, maar als dusdanig merkwaardig tijdsdocument.

HUGO MEERT

Auteur Hugo Meert

Publication Het Laatste Nieuws

Performance(s)

Date(s) 1977-02-10

Artiste(s)

Compagnie / Organisation