Archives du Théâtre 140


Ka-theater en Pip Simmons te Brussel. Ontgoocheling en bevestiging



Het Laatste Nieuws

17-2-1977

WERELD VAN DE CULTUUR

Ka-theater en Pip Simmons te Brussel

Ontgoocheling en bevestiging

Dagdromen van een gevangene

Titel: Rose

Auteur : Groepsproject op thema's van Jean Genet.

Het: Gian Paolo Pippa, Kootje Wolschrijn en Cor Poelman.

Produktie : Ka-theater Amsterdam.

Plaats : Workshop Brussel.

Na het schitterende spektakel « Heliogabalus » heeft het Amsterdams Ka-theater zich ruim een jaar bezig gehouden met het werk van Jean Genet. Thema's uit het werk van het Franse literaire buitenbeentje hebben gediend om een nieuw spektakel te maken. Als proefvoorstelling voor een mogelijk tournee door België werd « Rose » uitgebracht in de vernieuwde Workshop-zaal te Schaarbeek.

Wellicht waren mijn verwachtingen te hoog. Dit jongste produkt van het Ka-theater is eigenlijk een tegenvaller geworden. De gehele avond had ik het gevoel van onverteerde nabootsing: een flinke geut Living Theatre-stijl, met duidelijke verwijzingen naar The Brig, een brokje Grotowski en zelfs Camera Obscura-invloeden van Franz Marijnen.

Navolgen van grote voorbeelden is op zichzelf niet verkeerd. Wanneer het zich echter beperkt tot het klakkeloos overnemen van enkele onderdelen, wijst het op armoede. Komt daarbij dat na de eerste experimenten van Grotowski gebleken is dat het zgn. corporele theater op zichzelf een verminking van het medium is. Een acteur is lichaam, maar ook stem. De taal is nog steeds een voor de hand liggend communicatie-middel.

Mij is het dan ook een raadsel waarom de enkele teksten, die vermoedelijk verwijzen naar de inhoud van het komende tafereel, zo nodig in het Italiaans dienden gezegd?

Ik vind het jammer dat de drie acteurs van het Ka-theater in een nu reeds verouderd aandoende vorm blijven steken, want zij geven steeds weer de indruk hard te werken en te streven naar technische volmaaktheid. Dat is echter onvoldoende om een rijke inhoud, die Genet bezit, op een publiek over te brengen. Ten slotte is de taal in het werk van Jean Genet van wezenlijk belang. Men doet hem onrecht aan personages als de rechter, de moeder, de vriend, de gevangenisbewaarder te degraderen tot stomme, slechts klanken uitbrengende figuren en de dromen van Genet als gevangene, te herleiden tot weliswaar technisch knap uitgevoerde kijk-stukjes.

Hugo MEERT

Sukkelaar

Titel : The Dream of a Ridiculous Man.

Produktie: Pip Simmons Company uit Groot-Brittannië.

Plaats : Theater 140 tot en met zaterdag 19 februari.

In tegenstelling met « The Dream of Anne Frank » en « An die Musik » heeft Pip Simmons zich voor zijn nieuwste produktie niet geïnspireerd op de jodenvervolging. De « Dream » is ook minder aangrijpend, inderdaad lachwekkender. Maar ook deze voorstelling bezit dezelfde intensiteit, gebaldheid: in anderhalf uur tijd brengt de groep een hechte brok van het puurste theater.

De voorstelling begint op het ogenblik dat de deuren open gaan : de auteurs leiden het publiek naar hun plaatsen. Onder hen een wat belachelijk strompelend mannetje. Deze Dostojewskiaanse figuur speelt de titelrol in deze Faustparodie. De sukkelaar, die op aandringen van de Duivel zelfmoord pleegt, een wederopstanding beleeft in een Club Méditerranée-klimaat van hoelawuivende, halfnaakte meisjes, overvloedig fruit, vriendschap met de dieren (een kip en twee duiven) en dan dat festijn ziet overslaan in een vulgaire bedoening met rauwe rock en vieze striptease. Gekastijd kruisigt hij zichzelf en ontdekt dat het paradijs geen tweepersoonsreis naar Hawaii is maar een toestand binnen zichzelf : samen met het publiek zingt hij dat ook.

Een banaal verhaal? De twee actrices en acht acteurs van de groep (die allen een of meerdere instrumenten beheersen) maken er een brok rechtstreeks toneel van, met alle mogelijkheden die dat biedt: zang, dans, muziek, verrassende effecten, medewerking van het publiek, goocheltoeren, tamme dieren, striptease, persiflages, costumes, decorwisselingen op het podium, en dat alles met een minimum aan attributen en tijdverlies en een maximum aan inzet en talent. Gaan!

Mon D.

Auteur Mon Devoghelaere

Publication Het Laatste Nieuws

Performance(s) The Dream of the Ridiculous Man

Date(s) du 1977-02-15 au 1977-02-19

Artiste(s)

Compagnie / Organisation The Pip Simmons Company