Archives du Théâtre 140


Grootse clowns uit Tsjechoslowakije



Het Laatste Nieuws

20-4-1977

Grootse clowns uit Tsjechoslowakije

Titel : Am a Ea.

Auteur en regie : Boleslav Polivka.

Produktie : Davidlo na Provasku - Tsjechoslowakije.

Plaats : Theater 140, Brussel, Warande, Turnhout, Arenberg-schouwburg, Antwerpen, Zwarte Zaal, Gent.

Twee tafels, twee stoelen, twee kasten en een plank zijn de eenvoudige hulpmiddelen waarmee vier uitzonderlijke acteurs uit Tsjechoslowakije een avondvol ongecompliceerd ontspanningstheater van hoog peil brengen. Het stramien voor deze, grotendeels mimisch gebrachte voorstelling is het verhaal van Adam en Eva, wording-ontwikkeling-overtreding, dat auteur-regisseur Boleslav Polivka, die zelf de rol van Am (Adam) speelt, uit de paradijselijke sfeer van Eden heeft gehaald en op de planken van de schouwburg, of beter nog in de piste van een circus heeft gesitueerd.

Het bijbelse verhaal krijgt dan ook de allures van een oorspronkelijk clown-nummer, kwalitatief op de hoogte van een Popov, Chaplin of Grock. De rollen van de schepper en de aartsengelen worden gespeeld door twee, in zwart pak uitgedoste pisteknechten : zij zijn tegelijk ordenend beginsel, leermeester, ondergeschikte en uitvoerder van de straf.

Ten slotte zijn er de figuren Am en Ea. Zelden zag ik vollediger : volmaakte clowns, volleerde acrobaten en helder-verhalende mime-spelers. Met dergelijke talenten in de groep ligt het voor de hand dat men deze vorm van theater kiest. Met omzeggens geen dialoog, een voordeel met een publiek dat het Tsjechisch niet machtig is, wordt het geactualiseerde verhaal van Adam en Eva klaar en voor iedereen bevattelijk opgedist. Elk onderdeel van het verhaal wordt echter benut om er een origineel en vooral spectaculair nummer van te maken.

« Am a Ea » is een spektakel dat ook de niet-theatergeestdriftigen moeten zien. Dat kan nog tot 22 april te Brussel in het Theater 140, op 24 april in de Warande te Turnhout, op 27 april in de Arenbergschouwburg te Antwerpen en op 28 april in de Zwarte Zaal te Gent.

Hugo MEERT

Auteur Hugo Meert

Publication Het Laatste Nieuws

Performance(s) Am e Ea [Adam et Eve]

Date(s) du 1977-04-18 au 1977-04-22

Artiste(s) Divadlo na Provasku

Compagnie / Organisation