Archives du Théâtre 140


Aangepaste Wilde in Theater 140



Het Volk

5-5-1977

Aangepaste Wilde in Theater 140

BRUSSEL. — In het „Theater 140" kwam de eigenaardige Brits-Hollandse troep „The Kiss Company" op bezoek, een gezelschap dat reeds zes jaar geleden opviel tijdens het theaterfestival van Avignon. Het is gevestigd in Rotterdam.

Oscar Wilde maakte zijn „Salomé" in 1892. Het gaat om een jonge Syriër die zelfmoord pleegt en die betreurd wordt door de page van koningin Herodias. De Syriër heeft het uitzonderlijke voorrecht daarna te herrijzen. Hij doet dit als zijnde een jood verbonden aan het koninklijke Hof. Salomé is tevens de moeder Herodias, wat de zaken niet eenvoudiger maakt. Als je Wilde wil volgen dan zou de mooie Salomé alleen maar bestaan hebben in de verbeelding van het koninklijk echtpaar. Maar ook een ingebeelde Salomé kan het hoofd vragen van Jokabaan (Sint-Jan) en dat hoofd zal ze krijgen met haar beroemde „dans met de zeven sluiers".

Je kunt met de opvattingen van Oscar Wilde inmiddels vele kanten uit. „The Kiss Company" wil daarin klaarheid scheppen, maar slaagt er o.i. geenszins in.

Regisseur Jean-Pierre Voos maakte de zaak nogal gecompliceerd en ook nodeloos vreemd door de rol van de moeder en de dochter door een en dezelfde persoon te doen spelen. Oscar Wilde schreef zijn „Salomé" oorspronkelijk in het Frans en deze Franse tekst werd dan ook aan het publiek in Schaarbeek ter beschikking gesteld. Veel wijzer zijn we niet geworden.

(L.P.)

Auteur L.P.

Publication Het Volk

Performance(s) Kiss Salome

Date(s) du 1977-04-26 au 1977-04-30

Artiste(s)

Compagnie / Organisation The Kiss Company