Archives du Théâtre 140


Humor, lol en nonsens in Theater 140



Het Volk

18-11-1977

Humor, lol en nonsens

in Theater 140

Brussel. - "Les Farceurs" […] de vijf grappenmakers uit de Parijse voorstad Nanterre waar in het jaar 1968 het studentenoproer uitbrak, zitten met hun moderne opvattingen van de „commedia dell' arte" en met hun pop-muzikale begeleiding tot 18 november in de zaal "Theater 140", te Schaarbeek. Ze brengen daar met hun gitaristen, hun saxofoon- en slagwerkartiesten, een weergaloos geestig, eigen gemaakt programma „La caravane aboie, le chien passé" Gedurende twee ronden van elk ruim een uur is het niets anders dan een radde opeenvolging van bijzonder goedgevonden teksten en woordspelingen, waarvoor ieder van de vijf intelligente olijkaards zijn persoonlijke bagage heeft meegebracht, noodzakelijk wel gecoördineerd, voor de timing en zo, door de stichter en leider van dit vrolijk gezelschap, de onnavolgbare Pierre Debauche, die les geeft aan het Nationaal Conservatorium voor dramatische kunst.

De gags komen allemaal van de acrobatisch buitelende jongens zelf, die wel over ledematen in rubber schijnen te beschikken. Maar vooral hun teksten zijn buitelend en ook zeer origineel. Types zoals in de „commedia dell' arte" zijn het niet. Geen Pantalone's en geen Harlekijns, geen blijvende personages. Het hoeft daarbij wel geen betoog dat voor de vijf geestigaards uit Nanterre alle gevestigde machten, waarden en instellingen het hard moeten verduren: de staat, de Kerk, het gerecht, het leger en de oorlog.

Met alles wordt een loopje genomen, steeds met hartige bewoordingen. Ieder van het vijftal heeft zijn eigen nummers die op een magistrale manier worden gebracht in een decor van honderden kleurrijke ballonnetjes en met vele doldwaze rekwizieten. Hun dialogen die boordevol gags zitten, eindigen met formidabel goed gevonden anti-gags. De jongens van Nanterre lijken hierin wel nakomelingen van The Marx Brothers maar eerder nog de nakomelingen van de grapjassen van de achttiende eeuw die hun potserijen kwamen verkopen aan de aloude Pont Neuf te Parijs. En dit alles sterk geritmeerd en in een duivels vlug tempo. Deze zinvolle onzin is het zien overwaard.

L.P.

Auteur L.P.

Publication Het Volk

Performance(s) La caravane aboie, le chien passe

Date(s) du 1977-11-14 au 1977-11-18

Artiste(s) Les Farceurs

Compagnie / Organisation