Archives du Théâtre 140


'Dolle locomotief' te Schaarbeek



"Dolle locomotief" te Schaarbeek

SCHAARBEEK. — Een nieuw gezelschap waarvan de naam doet denken aan een scheikundige formule, de „Compagnie 4 litres 12" uit Nancy, doet gedurende vier avonden de gebinten van de oude hallen van Schaarbeek trillen van de daverende lach. "La locomotive folie" is inderdaad een uitmuntend humoristisch, vaak burlesk en parodisch spel. Het is een gegeven dat geput werd uit een werk van de Poolse auteur Witkiewicz, hier al bekend door andere opvoeringen.

We maken de scènes mee die we kunnen bijwonen in de meeste grote spoorwegstations, waar ook ter wereld, waar de reizigers zenuwachtig, gejaagd, beladen met allerlei reisgoed: koffers en valiezen, zich haastig naar de trein spoeden die ze naar hun bestemming moet voeren. Het vreemde in dit stuk is dat de reizigers niet die mensen zijn die men zou vermoeden. Het is in feite een bende misdadigers die erop uit is zich juist niet voor te doen voor wat men in feite is, met andere woorden: krapuul. Daarbij zijn de machinist en de stoker van de locomotief al geen haar beter. Ze hebben met hun zeer vreemd gebouwd stoomtuig geheel misplaatste bedoelingen.

Deze dolgeworden locomotief, bestuurd door deze onbetrouwbare schavuiten, twee gevaarlijke zonderlingen, zal de trein naar de catastrofe en naar de vernietiging voeren. Tot een ramp komt het evenwel niet.

Daarvoor zijn de passagiers, drie mannen en drie vrouwen, de mannen op de locomotief te vlug en te sluw af. Laatste vertoning heden, 26 november, te 21 u. in de hallen van Schaarbeek. Daarna gaat het gezelschap een apocalyptisch concerto spelen in de zaal van het Theater 140, gevolgd door een uur "echte" muziek door Denis van Hecke (cello) en Felix Simtaine (slagwerk). Dit van 30 november tot 3 december, telkens te 20 u. 30.

L.P.

Auteur L.P.

Publication De Nieuwe Gids

Performance(s) "La Locomotive folle; Concerto"

Date(s) du 1977-11-23 au 1977-12-03

Artiste(s) 4 Litres 12

Compagnie / Organisation