Archives du Théâtre 140


Nieuw avontuur van 'Living Theatre' met 'Prometheus Changed'



Het Volk

13-12-1978

Nieuw avontuur van "Living Theatre"

met "Prometheus Changed"

BRUSSEL. — We moesten wel even aan het vers van August Vermeylen denken: "Mensen zijn lelijk, met hun lijf mismaakt" toen we de vier slungelachtige en naakte heren acteurs van het "Living Theatre" hun capriolen zagen maken over en onder het podium van het "Théâtre 140" en we tevens hun blote achterwerk konden aanschouwen in de trapeze en andere klimdingen, waarin ze jongleerden. Een beweeglijk spel was het alleszins en de dames lieten zich al evenmin onbetuigd.

Prometheus, die, naar ons de Griekse overlevering vertelde, destijds op een klandestiene wijze het vuur op de aarde heeft gebracht, loopt sinds de meidagen 1968 weer over de aarde rond, waar het vuur, het elan, de nobele opwellingen des harten weer op een zeer laag pitje branden. Judith Malina, de vrouw van de leider van de fameuze groep uit New-York Julian Beck, heeft op een humoristische manier het geval van Prometheus in een levendig spektakel verwerkt. Prometheus, die als een levend verwijt onder ons vertoeft.

Het is een barokke produktie met lyrische ontboezemingen en met alle obsessies die we nu al lang gewend zijn van dit zeer onorthodoxe gezelschap. Daarbij komt nog een nieuw ingrediënt, nl. het element van de bespotting.

Het godsdienstig esthetisme dat we bij het "Living Theatre" kennen, houdt het midden tussen het groteske en de bijna religieuze neiging zich vooral niet te erg serieus te nemen. En dat brengt komische situaties met zich.

Prometheus ziet in een droom heel de geschiedenis van het "Living Theatre". Begeleid door de percussiemuziek van Hanon Reznikov. Al die naakte mannetjes staan er toch maar zielig bij... De Russische revolutie heeft niets opgeleverd en Prometheus ligt nog steeds geketend.

We zaten vooraan in een eivolle zaal. Op de beide zijgangen zaten wel honderd toeschouwers, die de uitgangen belemmerden. We dachten er wel even aan dat, mocht hier ooit brand uitbreken, dit wel eens een ramp zou kunnen worden.

(L.P.)

Auteur L.P.

Publication Het Volk

Performance(s) Prometheus Changed

Date(s) du 1978-12-04 au 1978-12-09

Artiste(s)

Compagnie / Organisation The Living Theatre