Archives du Théâtre 140


Internationaal toneelfestival te Brussel: Kaaiteater wordt verder uitgebouwd



Gazet van Antwerpen

1-2-1979

Internationaal toneelfestival te Brussel

Kaaiteater wordt verder uitgebouwd

In het seizoen 77-78 vierde de Koninklijke Vlaamse Schouwburg zijn honderdjarig bestaan en rond die verjaardag werden te Brussel heel wat teatermanifestaties georganizeerd. Eén daarvan was het Kaaiteater, een festival van Internationaal en eigentijds toneel dat zich hoofdzakelijk in een tent op de Arduinkaai situeerde. Intussen hebben de initiatiefnemers van dit festival naar een mogelijkheid gezocht om dit Kaaiteater te bestendigen en verder uit te bouwen. De Millenniumviering van de hoofdstad bleek daarvoor een welgekomen aanleiding.

Van 25 april tot en met 4 mei 1979 zal het festival opnieuw worden georganizeerd met negentien teatergroepen uit elf verschillende landen.

Het Kaaiteater is sinds september van vorig jaar uitgegroeid tot een zelfstandige vereniging zonder winstgevend doel, opgericht door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, de Beursschouwburg, de Workshop, het Kunst- en Kultuurverbond en het Brabants Kollektief voor Teaterprojekten. Die vijf teaters zijn trouwens statutair in de vzw vertegenwoordigd.

Met deze veertiendaagse hebben de organizatoren twee doelstellingen voor ogen: zij willen een volwaardig festival uitbouwen dat in de toekomst een volwassen internationaal gezicht moet krijgen en zij hopen daarmee de nodige vernieuwende injekties te geven aan ons eigen teaterbestel.

EIGEN PROJEKTEN

Bij de samenstelling van de affiche heeft men beroep gedaan op groepen en artiesten, die bewust op zoek zijn naar nieuwe teatervormen. De meeste produkties werden vooraf door de organizatoren bekeken, andere gingen nog niet in première maar worden gebracht door gezelschappen met een vertrouwenswaardige reputatie.

Het Kaaiteater wil echter niet alleen gastvoorstellingen organizeren. Buiten dat receptief karakter wil men aan het festival ook een kreatieve funktie toebedelen. Om zelf een bijdrage te leveren tot deze teatervernieuwing wil men eigen projekten realizeren. Aan Salvador Tavora, leider van het bekende « La Cuadra de Sevilla » werd opdracht gegeven om een gelegenheidsproduktie op poten te zetten met Spaanse gastarbeiders, die te Brussel

werkzaam zijn. Andere eigen projekten zijn: een performance-tentoonstelling van Hugo Roelandt en een aantal animatievoorstellingen van Radeis en Parisiana.

55 VOORSTELLINGEN

In totaal worden door de negentien aangezochte gezelschappen 55 voorstellingen gegeven in 10 verschillende teaters en andere ruimtes, die over heel Brussel zijn verspreid. Het « hart » van het festival is evenwel de « Ancienne Belgique », die als animatie- en ontmoetingsruimte wordt ingericht. Er worden echter ook voorstellingen gegeven in de KVS, het Garageteater, de Beursschouwburg, de Workshop, de Kruidtuin, de zalen van het Paleis voor Schone Kunsten, het Teater 140 en de Brigittinekerk.

Op het programma staan : het Théâtre de la Jacquerie (Frankrijk), Jacques Lecocq (Frankrijk), Perspekt (Nederland), het Ro-teater (Nederland), Carlos Traffic (Argentinië), Compagnia Carmelo Bene (Italië), Klaratheatern (Zweden), The National Theatre of the Deaf (USA), Stuart Sherman (USA), Bob Wilson en Christopher Knowles (USA), Akademia Ruchu (Polen), Teater Stu (Polen), Jango Edwards (Groot-Brittannië), Lindsay Kemp Compagnie (Groot-Brittannië), Freies Theater München (DBR) en de reeds genoemde eigen projekten.

FACILITEITEN

Momenteel wordt samen met de Cinemateek een programma voorbereid met films, die verband houden met teater. De projekties ervan hebben plaats in het Filmmuseum.

In de Workshop te Schaarbeek leidt de Akademia Ruchu een atelier voor belangstellende tonelisten.

Samen met de Dienst voor Toerisme en enkele hotels in de Brusselse middenstad werd een toeristisch-teaterpakket samengesteld voor belangstellenden, die te ver van Brussel wonen en gedurende het festival in de hoofdstad willen blijven. Er werd daarom een formule uitgedokterd die het mogelijk maakt om tegen goedkope voorwaarden te Brussel te logeren en het festival mee te maken. De NMBS van haar kant geeft een reduktie van 50 t.h. aan de toeschouwers, die per trein naar Brussel reizen.

Het Kaaiteater wordt financieel gesteund door de stad Brussel, de Nederlandse Kommissie voor Kultuur van de Brusselse Agglomeratie, het ministerie van Nederlandse Kultuur - Dienst Internationale Kulturele Betrekkingen en het staatssekretariaat van de Nederlandse Kultuur.

Verdere inlichtingen kan men verkrijgen bij het Kaaiteater, Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel. Tel. 02/511.09.00.

H. V. D.

Auteur H.V.D.

Publication Gazet van Antwerpen

Performance(s)

Date(s) 1979-02-01

Artiste(s)

Compagnie / Organisation