Archives du Théâtre 140


-



Happening

6-11-1981

In Teater 140 in Schaarbeek zijn er nog tot en met de 14de november - volgende week zaterdag dus - dagelijks om halfnegen voorstellingen van "Zarathoustra" door het Japanse mime- en dansteater Ariadone, bestaande uit 7 danseressen.

Zo gracieus als de heren van de gelijkaardige Japanse groep Sankai Juku zich over de scène bewogen en pure schoonheid uitstraalden, zo lelijk, verscheurd, maar aangrijpend expressief, zijn deze 7 danseressen.

De verbanden van deze produktie met "Zarathoustra" of met bij uitbreiding de denkbeelden van Nietzsche zijn niet zo meteen te vatten, tenzij je in een paar scènes het Uebermensch-tema wil zien en in de rest het tema van de Untermensch, die nauwelijks uitkomt boven zijn biologische dierlijkheid. Vooral in het eerste deel lijkt mij die verwijzing naar insekten - en roofdierenwereld - in het bijzonder de katachtigen - frappant en dat kulmineert in een schitterend solo-nummer, onvergetelijk in zijn plastische en lichamelijk expressie.

Het zijn niet de enige verwijzingen : in de beeldkompositie vallen houdingen, opstellingen en uitdrukkingen op die terug te wijzen zijn op tema's uit de Japanse prentkunst, - bij het groeten aan het einde heb je het gevoel Lindsay Kemp te zien en konstant vertrekt de lichaamsexpressie vanuit dezelfde principes van o.a. de beweeglijkheid van de huid, waarvan op het jongste Kaaifestival Min Tanaka een demonstratie gaf.

Toch blijft het eerste deel van het spektakel, ondanks de fascinatie die ervan uitgaat, wat steken in het al te herkenbare, dit in tegenstelling tot een sterker, maar ook abstrakter tweede deel dat eindigt op een glorieus en adembenemend orgelpunt.

Kritiek op dit niveau lijkt veel op vitterij, want dit niveau is hoe dan ook groots, fascinerend én van A tot Z boeiend, zowel vanuit de simpel lijkende maar in feite erg lastige en heel wat koncentratie eisende lichaamsexpressie, als vanuit de scenografie die met de simpelste middelen de glansrijkste effekten sorteert en 4 danseressen, een schuin plateautje en een koperkleurige metalen plaat omtovert tot een schilderij van Delacroix.

Met veel westerse inbreng gstoffeerde oosterse discipline, ritme en denkwereld, bijzonder boeiend om mee te maken.

In Teater 140 op de Plaskylaan in Schaarbeek tot de 14de november dagelijks om halfnegen en zondag de 15de november één keer in de Warande in Turnhout.

Bespreking door Wim van Gansbeke - Producer Woord- Happening 6.11.81

Auteur Wim van Gansbeke

Publication Happening - Omroep Brabant

Performance(s) Zarathoustra

Date(s) du 1981-11-04 au 1981-11-14

Artiste(s) Ariadone

Compagnie / Organisation