Archives du Théâtre 140


-



Happening

8-1-1982

Wie behoorlijk frans verstaat en niet bang is van om het even welke vorm van zwarte humor en sterke grappen van alle slag kan in Teater 140 op de Plaskylaan in Schaarbeek vandaag en morgen, telkens om halfnegen, nog een amusante avond beleven aan een produktie uit de kafeeteaterproduktie, "Elle voit des nains partout" - "Ze ziet overal dwergen", van de Parijse Compagnie Philippe Bnuneau. De titel geeft al aan dat het hier gaat om een niet alleen ongewone maar ook nog zeer oneerbiedige bewerking van het sprookje van Sneeuwwitje, waarin genoemde niet alleen een lellebel is die zich door alle 7 dwergen sexueel laat bevredigen, maar die gewoonweg geen enkele spannende broek kan weerstaan en wier prins op het einde klein duimpje blijkt te zijn en daarenboven haar broer, geboren uit een slipper van haar koninklijke vader met een kamenier.

Grap en grol alom, cynisch naar believen en daarenboven geschreven in karamellenalexandrijnen, die er een speciale smaak aan geven. In deze produktie is letterlijk geen enkel personage goed, zelfs niet de goede fee, die overigens alleen tegen betaling haar diensten aanbiedt. Naast de al beschreven Sneeuwwitje is de koning een malloot eerste kaliber, die zich laat afblaffen door zijn lok en hebben zowat alle personages - inbegrepen de traditioneel sexloze feeën - het vuur tussen de benen.

Het leuke en teatraal interessante aan de produktie is dat ze de vloer aanveegt met welke vorm van opgedrongen moraal dan ook en dat ze tegelijk kleinhout hakt van alle mogelijke teaterkonventies, die naar believen, op een kwajongensachtige weliswaar vulgaire maar niet platte manier danig op de hak worden genomen.

Voor je het een beetje door hebt - want paradoksaal genoeg liggen sommige van deze dingen heel subtiel - is een eerste deel voorbij dat wat lijdt aan de zwakheid van een te lang exposé. Wanneer in deel 2 de aktie volop aan de gang schiet, wordt meteen ook de kleur van de voorstelling hoger. Een voorstelling die een verfrissend bad is omdat er geen remmen op staan en ze dus voortdurend als een bevrijding werkt. Patronagetoneel van de bovenste plank door uitstekende akteurs die precies weten hoe je patronagetoneel speelt maar dan in een stuk waar de patronage nog aardig van zou opkijken.

Vanavond en morgen telkens om halfnegen nog te zien in Teater 140 op de Plaskylaan in Schaarbeek met als voorwaarden een behoorlijke kennis frans en een onbeperkt inkasseringsvermogen.

Bespreking door Wim van Gansbeke voor Happening van 8/1/82 - Omroep Brabant.

Auteur Wim van Gansbeke

Publication Happening - Omroep Brabant

Performance(s) Elle voit des nains partout

Date(s) du 1981-12-30 au 1982-01-09

Artiste(s)

Compagnie / Organisation La Compagnie Philippe Bruneau