Archives du Théâtre 140


-



Happening

8-5-1982

In oktober 1980 was in Teater 140 in Schaarbeek een reeks voorstellingen te zien van "De droom van de kaalgeschoren jongen" van het Japanse gezelschap Sankai Juku, grofweg te definiëren als bewegingsteater. Jo Dekmine wilde graag de jongste produktie van deze fascinerende groep naar Brussel brengen, maar om allerlei redenen kon dat niet. Het gezelschap kont wel naar Teater 140 vanaf de 11de mei, maar met dezelfde produktie als 2 jaar geleden. Geen probleem eigenlijk, want er zijn nog hopen teaterliefhebbers die ze toen niet zagen. Nu er zich een nieuwe kans voordoet, moet u die vooral niet laten liggen, want het werk van Sankai Juku is een opwindende, zo teatrale als estetische ervaring.

Het spektakel herinnerde mij in hoge mate aan de terecht bejubelde voorstelling van "Flowers" door de groep van "Lindsay Kemp". Dit bewegingsteater is gebaseerd op dans, maar krijgt door de uitvoering en de enscenering een grote teatrale kracht mee. Het is kunstteater - dat wel - maar dat er moet zijn en dat moet gezien worden, omdat het "het" teater als dusdanig nieuwe technieken, mogelijkheden, inspiratiebronnen aanbiedt en op zichzelf daarbij van een uitzonderlijke kwaliteit is.

De lichaamsbeheersing van de 5 akteurs staat buiten kijf en is oogstrelend en wat daarmee dan aan traag evoluerende, maar spannende beeldkomposities wordt opgebouwd, blijft lang nawerken. Hier is sprake van professionalisme, gekoppeld aan grote inzet, intens aanvoelen en een oosters verfijnde smaak. Die is er ook nodig om de veelheid aan stijlen, die in dit spektakel verweven zitten in de hand te houden en onopvallend om te bouwen tot een

bijzonder mooi en steeds boeiend geheel. Het is niet iedereen gegeven om een indruk van antieke egyptische Nijltaferelen, een worstelpartij Grieks-Romeinse stijl, een stel krijgers en een music hall-nummer van een levensgrote vulgariteit plastisch en teatraal tot een eenheid te brengen. Sankai Juku kan het, zoals Lindsay Kemp het kan.

U kunt het voor het eerst of opnieuw gaan bekijken, van komende dinsdag de 11de tot en met de 15de mei dagelijks om halfnegen in Teater 140 op de Plaskylaan in Schaarbeek.

Bespreking door Wim Van Gansbeke - producer Woord - Happening 8.5.82

Auteur Wim van Gansbeke

Publication Happening - Omroep Brabant

Performance(s) Le Rêve du garçon au crâne rasé

Date(s) du 1982-05-11 au 1982-05-19

Artiste(s) Sankaï Juku

Compagnie / Organisation