Archives du Théâtre 140


Brook brengt Afrikaans teater-divertimento



De Standaard

11-10-1982

Brook brengt Afrikaans teater-divertimento

BRUSSEL — Met twee dagen vertraging is vrijdagavond in het Teater l40 de reeks voorstellingen van de Compagnie Peter Brook uit Parijs begonnen. Het internationale en interraciale gezelschap vertolkt er een Afrikaans verhaal, „L'os" (Het been). De voorstelling ontstond in Dakar en deed zowel daar als deze zomer in Avignon het publiek hartelijk lachen. Dat was ook in 140 het geval, al viel de hele vertoning wat magertjes uit. Naar verluidt, waren enkele akteurs vervangers.

Peter Brook, met zijn gezelschap op bezoek in Dakar, haalde met zijn „groot" repertoire geen sukses bij het Senegalese publiek. De mensen bleven er helemaal onverschillig bij. Toen gooide Brook het over een andere boeg: hij stelde zijn akteurs voor het populaire verhaal van het been te spelen. Daar voelden de toeschouwers zich mee thuis. Het feit dat de akteurs niet allemaal zwarten zijn, moet voor de Senegalezen een biezondere ervaring geweest zijn; zoals trouwens ook voor een Westers publiek. Blanken, Aziaten, Afrikanen, zij spelen door elkaar, altijd bij Peter Brook, of het nu om een stuk van Shakespeare gaat dan wel om dit verhaal van Mor Lam, waarin alle personages negers zijn.

Mor Lam, notabele van een dorp, is boos op zijn vriend en broeder - zijn "Plus que Frère" - Moussa. Destijds ondergingen zij samen de inwijdingsritussen. Mor Lam zendt Moussa een boodschap en het draait erop uit dat diens koe naar het dorp wordt gebracht en onder de bevolking wordt verdeeld. Mor Lam wil tenminste een uitgelezen stuk van de koe: een been. Maar Moussa duikt ook op en Mor Lam wil hem niet zien. Hij doet alsof hij ziek is en sterft. Moussa zal Awa, Mor Lams vrouw, als bruid krijgen. Zijn eerste vraag: "Waar is het been?"

Een simpel verhaal dus, Afrikaans en "naïef", op een "naïeve" wijze ten tonele gebracht. In de enscenering is de aanpak van Peter Brook duidelijk herkenbaar, zijn eigen mengeling van soberheid en uitbundigheid in "de lege ruimte"; het drietal dat de hoofdrollen vertolkt - akteurs die al jaren met hem samenwerken - verricht zijn taak met vakmanschap en vreugde aan het spel.

De voorstelling duurt niet lang en wordt voorafgegaan door een optreden van Prince Abdoulaye Ciccokho, een Senegalees, die een klein recital geeft op kora. Dat is een instrument met 28 snaren. Hij betokkelt het en vertelt of zingt in het Frans of in zijn Afrikaans dialekt. Een avond Afrikaans divertimento dus.

(JDR)

Tot 14 okt., elke dag om 20 u.30.

Auteur JDR

Publication De Standaard

Performance(s) L'Os

Date(s) du 1982-10-06 au 1982-10-14

Artiste(s) Peter Brook

Compagnie / Organisation